Премиерът заяви, че работата за приемането на България в Шенген

...
Премиерът заяви, че работата за приемането на България в Шенген
Коментари Харесай

Денков: Работата по приемането на България в Шенген върви много добре

Премиерът съобщи, че работата за приемането на България в Шенген към този момент върви доста добре и е допустимо до декември да бъдат изпълнени изискванията, сложени през вчерашния ден от премиера на Нидерландия Марк Рюте.

По неговите думи Рюте чака Европейската комисия да удостовери, че признатите неотдавна у нас законови промени подхождат на рекомендациите от отчета на Европейска комисия за върховенството на закона. Денков изрази вяра комисията да изготви позитивна оценка и по този начин Нидерландия да се включи в задача на Европейска комисия у нас.

„ Всичко това може да се развие през ноември-декември, моята интерпретация е, че вървим по проект “, уточни министър председателят пред български публицисти в Брюксел преди началото на втория ден от съвещанието на Европейския съвет.

Истинската заплаха не е в Нидерландия, в Европейска комисия, а в българския парламент. Трябва да си свършим работата, която досега върви по проект и доста добре. Ако някой желае да преформатира ръководството, да излезе от проекта, който изпълняваме, това е същинският риск, разяснява Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Сутринта видях някакво изявление и ми беше забавно да чуя Делян Добрев, като ги приказва тези неща, дали ги и съгласувал с сътрудниците Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев. Не съм чул те да имат предпочитание да ръководят с него и Движение за права и свободи. Вторият въпрос е кой взима решения в ГЕРБ - Делян Добрев или Бойко Борисов. Има доста въпроси, които би трябвало да си зададе обществото, какво в действителност става там и кой желаеме да ръководи България “, добави Денков.

По мотив ветото на президента Румен Радев върху новоприетите текстове от закона за енергетиката министър председателят означи, че през днешния ден, два дни преди изборите, не се постанова да се прави съвещание на Народното събрание по такава гореща тематика като енергийните доставки. Премиерът добави, че срокът за унищожаване на ветото разрешава това съвещание да бъде направено незабавно след втория тур на изборите.

„ Самият факт, че се бърза, демонстрира, че това е по-скоро предизборна акция, в сравнение с предпочитание да се откри решение “, заключи Денков.

Премиерът добави, че съгласно европейските институции таксите за преноса на съветски газ през България подхождат на общата политика на Европейски Съюз.

Текат съвещания, дали нещо би трябвало да се предефинира от техническа позиция. Смисълът на тези такси е да понижат облагите на съветската военна машина, да се балансира пазарът на газ и цените на тръбния газ да станат сравними с цените на течния газ - това Европейски Съюз схваща и подхожда на европейските политики, уточни Денков.

По неговите думи тази стъпка на нашата страна не е в несъгласие с европейските наказания против Русия.

„ Таксите не опонират на европейското право. Има нюанси, че таксата може да отиде в бюджета на Европейски Съюз “, разясни той.

Премиерът изрази схващане за митингите на работещите в „ Нефтохим “ и уточни, че би трябвало да се работи деликатно с отстъпките за нашата страна от възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт.

„ Ако внезапно се отстрани дерогацията, сътворяваме големи опасности за хората, които могат да видят доста по-високи цени на горивата, в случай че има дефицит на пазара, и за работещите в рафинерията “, добави той.

Денков заяви, че е настоял за среща с служащите в рафинерията, с цел да обсъдят по какъв начин проблемите наподобяват от тяхна позиция.

По мотив диалозите в Европейския съвет по измененията в бюджета на Европейски Съюз министър председателят разясни, че задачата е била да се чуят другите гледни точки и да се приготвят решения за декември.

„ Очевидно имаше предпочитание за търсене на компромис “, означи той и добави, че въпросът е най-много от кое място да се намерят средствата.

По неговите думи България поддържа увеличението на вноските в бюджета на Европейски Съюз, тъй като разноските засягат въпросите за миграцията и защитата на външните граници. Според него другата опция е да се вземат средства от бюджетите за доближаване и земеделие, които България не би желала да бъдат наранени.

„ Нашето мнение е, че е по-добре да бъдат събрани спомагателни средства от страните “, сподели Денков.

Според него няма заплаха за приемането на нашата страна в еврозоната, в случай че българската вноска в общия бюджет би трябвало да се усили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР