Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по БНТ1

...
Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по БНТ1
Коментари Харесай

Николай Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете си думата. Не хвърляйте държавата в хаос!

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи послание по БНТ1 в 20.00 ч. по отношение на завършилите договаряния с ГЕРБ-СДС.

" За да осъществим дълготрайните си задания преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че държавното управление е със период от 18 месеца, като в средата на интервала ще се ротират министър председателите, а министрите ще се ротират единствено по взаимно единодушие. Аз съблюдавах обещанието си и на 6 март моята оставка беше призната. Преговорите за сформиране на Министерски съвет демонстрираха, че нямаме взаимно единодушие за промяна на министри. Съгласно ангажимента ни, би трябвало единствено ние с госпожа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на договарянията изработихме съглашение за промяна в Съдебната система, регулаторите и службите. То беше оповестено и ние сме подготвени да го подпишем. Обръщам се към управлението на ГЕРБ-СДС и подсещам за даденото преди 9 месеца заричане - вместо да хвърлят държават в безпорядък, дано спазят дадената дума, да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет. Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от съглашението за промени, ще хвърлите ли страната още веднъж в следващ цикъл от избори. Единственото, което се чака от вас през днешния ден е да спазите думите си и да осъществим своя дълг към хората и към България ", сподели Денков.

По-рано през днешния ден препоръчаната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел разгласи, че ще внесе писмо в Народното събрание, че отдръпва кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат, сподели на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР