Премиерът Стефан Янев отрече основните обвинения на ГЕРБ за дейността

...
Премиерът Стефан Янев отрече основните обвинения на ГЕРБ за дейността
Коментари Харесай

"Почти всички министерства са подали сигнали за корупция": Стефан Янев върна топката към Борисов

Премиерът Стефан Янев отхвърли главните обвинявания на ГЕРБ за активността на служебното првителство. В обичайна графа на кабинета " Говори властта ", в която представители на кабинета дават отговор на въпроси на жители във " Facebook ", той съобщи, че хората могат да бъдат спокойни за провеждането на парламентарните избори и проблем с техническото застраховане на вота няма. Той разкри, че има министерство, което е подало 60 сигнала за корупция поради дейности на предходните ръководещи. Янев съобщи, че желае да остане в политиката, само че не загатна съответна позиция.

" Истината е елементарна, българските жители могат да бъдат спокойни. Служебният кабинет, дружно с ЦИК е подхванал всички ограничения да има почтен избор, който отразява действително гласовете. Машините, флашки и така нататък са задоволително обезпечени. Няма опция различен вид машини, флашки или карти да бъдат употребявани по време на вота. Държавна организация " Електронно ръководство " и ЦИК са подготвени да разгласяват серийните номера на всички машини, карти и флашки, с които ще бъде гласувано. Няма опция да бъде подменяно нищо. Цялото това говорене за спомагателни машини е нечиста сделка, която има за цел в предизборна конюнктура да демотивира жителите да гласоподават ", сподели Янев.

Той попита за какво на тези избори би трябвало да има проблем с машините, откакто на предходния избор не е имало. Заяви, че избрани партийни ползи насочват, че този вид гласоподаване е обвързвано с възможна операция. " Резултатите досега демонстрират, че той е добър инструмент за изборния развой ", сподели Янев.

За говоренето на Бойко Рашков

На въпрос за изнасяната информация от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков за пазаруване на гласове, Янев разяснява, че говоренето му за някои хора може да бъде прекомерно остро, искрено и с съществуване на компромати. " Дали това е по този начин или не дано правят оценка хората. Органите на Министерство на вътрешните работи правят своята работа. Целта е да се понижи до най-малко купеният или корпоративен избор ", уточни Янев.

Премиерът добави, че ще гласоподава на идните избори и се надява идващият парламент да излъчи парламентарно болшинство, което със съглашение за обща платформа, да излъчи постоянно държавно управление и да има икономическа и обществена предвидимост.

Министерство е подало 60 сигнала за корупция

Почти всички министерства са подали сигнали към прокуратурата за корупционни дейности на предходната власт, осведоми Янев. Даде образец с едно от тях, което е подало 60 сигнала. Обърна особено внимание на активността на организация " Пътна инфраструктура " по построяването на автомагистрала " Хемус ". За нередности по него и отклонение на средства към този момент осведоми вътрешният министър Бойко Рашков. Стефан Янев даде поръчка строителството на автомагистралата да продължи по транспарантен и законов метод.

" Предстои нашето общество да се занимава с цялата му съвестност и дълбочина с въпроса за корупцията. На пръв взор сме основали задоволително структури за битка с корупцията, само че ние сме надалеч от положителните практики. Това е една от тематиките, свързани с промяна в правосъдната система ", съобщи Янев.

" Новопоетият дълг не е фиктивен от нас "

Служебното държавно управление изготвя основите на бюджета за 2022 година При липса на постоянно държавно управление бюджетната процедура не е спазена от позиция на периодите, заложени в закона, изясни Янев. След провеждането на изборите проектобюджетът ще бъде импортиран в Народното събрание. По думите на Янев от новосформирания парламент ще зависят акцентите в рамката за следващата година.

" Ние ще предложим задоволително закостенял и отворен като благоприятни условия бюджет, с цел да се дефинират след това целите. Ще предложим и действителен бюджет за организация " Пътна инфрастуктура ". Практиката до момента е била да се залагат 400-500 млн. лв. бюджет, които надалеч не са задоволителни. Необходимите средства са били 1.5-2 милиарда лв. на годишна база. Така нужните пари са се раздавали с министерски постановления или в края на годината от остатъка от държавния бюджет са се раздавали по един метод, който обяснихме във връзка със градежа на Автомагистрала Хемус ", сподели Янев.

Той отговори на обвиняванията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавното управление " всеки понеделник тегли по 500 млн. лв. нов дълг ".

" Новопоетият дълг не е фиктивен от нас. Той е част от закона за държавния бюджет за 2021 година, избран още от 44-ото Народно заседание, като част от приходите. Министерството на финансите афишира дългови позиции, с цел да извърши тази част от държавния бюджет ", изясни Янев.

Президентска република не вълнува хората

" Не желаеме промяна на политическата система ", отговори Янев на зрителски въпрос. Според него в случай че българите не се вълнуват от смяна към полупрезидентски или президентски модел на ръководство, а единствено Народното събрание може да реши дали има потребност от такава смяна в Конституцията.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР