Премиерът произнесе речта си в зала Арена Армеец държейки до

...
Премиерът произнесе речта си в зала Арена Армеец държейки до
Коментари Харесай

Дигитални технологии и аналогови политици

Премиерът произнесе речта си в зала " Арена Армеец " държейки до себе си ръководителя на фондация WeBit Пламен Русев, уредник на софтуерния фестивал

[Vbox7] Още по тематиката
Плати си за линка, ей!

Европейски Съюз е на път да прокара основни промени в режима на авторското право, които ще обиден всички онлайн консуматори
20 юни 2018
Съседите са ни скъпи. Роумингът също

България подписа съглашения за понижаване цените на роуминга със Сърбия и Македония, само че бизнесът към този момент не следва тази самодейност
13 апр 2018 По-малко от половин минута. Толкова време бе нужно на премиера Бойко Борисов, с цел да премине през тематиката на фестивала на високите технологии WeBit и да върне загатна за това какъв брой е било пусто към региона на " Арена Армеец " преди построяването на залата. " След 10 години тука има зали, които не се употребяват единствено за спортни концерти, само че и за WeBit. А от другата страна е " София техно парк ", сподели от сцената той. В реалност против " Арена Армеец " се намира " София тех парк ", а няколко километра по-далеч е " Техно парк София ". Това е казусът в компактен вид: българските политици няма какво да кажат за технологиите, които трансформират света, най-вече да се пошегуват по тематиката. Както преди време Тодор Живков (на който Борисов беше бодигард, преди да стане основен секретар на МВР) беше споделил при откриването на цех за полупроводници в Ботевград: " Тази година полупроводници, следващата година - цели. "

Речта на премиера на WeBit беше в типичния жанр " ние построихме " и какво сме дали българите на света: нововъведения и мащабируемост в източването на кредитни карти. Разбира се, всичко това към този момент е в предишното - поради работата на Министерство на вътрешните работи, когато му е бил основен секретар.

Технологиите и политиката не вървят ръка за ръка - първо са нововъведенията, след това идва писането на закони за тях и регулацията им. Скандалът с Фейсбук и Cambridge Analytica отпреди няколко месеца разкри по какъв начин даже комплицираната машина на американската политическа система се оказа безпомощна пред хиперсвързаността на днешния свят и непрекъснатия поток от (лични) данни. През април и май пък, когато създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг се изправи пред американския Конгрес и Европейския парламент, лъсна и разликата в разбирането на технологиите сред тези, които ги основават, и тези, които на доктрина би трябвало да ги управляват и контролират. Едва ли е мъчно да си представим по какъв начин би изглеждал диалогът по тематиката в днешния български парламент.

Проблемът на политиците е, че технологиите ги задължават да мислят действително за бъдещето и да поемат отговорност за посоката, в която то би могло да се развие. Няма да намерите софтуерна конференция в света, в това число и в България, без описанието й да включва думата future (бъдеще), което към този момент всеки си показва като цифрово. " Дигиталната промяна е действителност, към която всички би трябвало да се приспособяваме ", съобщи в изявлението си и министърът за председателството на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. В същото време не наподобява ръководещите трети мандат да се тормозят, че България към момента няма електронно държавно управление, а административните услуги са с цената на тонове хартия и изгубено време.

В шеговитата си тирада на WeBit, с която постави и края на българското европредседателство, Борисов въпреки всичко засегна една значима тематика – за образованието. И сподели една явна истина - технологиите няма да ни чакат. Това за България е правилно частично, тъй като технологиите са ни задминали доста от дълго време, изключително в случай че приказваме за държавната система в образованието.

Политиците са положителни в това да се надпреварват в соченето на проблемите и да си трансферират виновността за тях, само че не и да вършат нещо, което би трансформирало статистиката какъв брой подготвени за трудовия пазар излизат младежите от междинните учебни заведения и университетите. Ако го кажем на софтуерен език – представете си стратегия (при това платена и доста скъпа), чиято концепция е единствено да ви оповестява, че нещо не е наред в компютъра ви. Бихте го разбрали и без нея.

В България политиците не обичат технологиите и по друга причина - внедрени в ръководството, те оставят следи по какъв начин се взимат решенията примерно и през какви стадии минават. За разлика от " аналоговото " практикуване на властта. Бавенето на електронното държавно управление го демонстрира ясно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР