Премиерът обясни, че предстои номинацията му да се обсъди в

...
Премиерът обясни, че предстои номинацията му да се обсъди в
Коментари Харесай

Правителството предлага заместник на Петър Тодоров за нов главен секретар на МВР

Премиерът изясни, че следва номинацията му да се разиска в Министерския съвет и да се предложи за координиране с президента. Денков бе безапелационен, че претекстовете за отстраняването на основния секретар не са политически, а професионални и че отчетът на вътрешния министър за това е качен онлайн. И попита за какво президентът не е приел оставката на Петър Тодоров още предходната година.

" Още тогава явно професионално той е знаел, че има проблем, с цел да си подаде оставката. Стои въпросът за какво тогава Радев не я е приел. И още повече за какво в този момент не я приема в случай, че ние имаме явен проблем в Министерство на вътрешните работи. Няма по какъв начин една такава институция да работи в двувластие. Това споделих и оня ден, че не може да работи Министерство на вътрешните работи, военните при такова двувластие и считам, че въпреки и закъсняла, стъпката на настоящия основен секретар е вярна ".

Попитан дали ще предложи промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, с цел да не се стига до обстановка, в която ведомството не може да в профил основния секретар, Денков сподели: " Това, което сътвори проблем, е злоупотребата с разделянето на управляващите. Този принцип се оказа, че няма по какъв начин да се съблюдава, когато има дълго работещи служебни държавни управления. И изпълнителната власт, и президентът са едно и също нещо. Президентът назначава служебното държавно управление, а оттова може да назначи който желае ".

Той напомни седемте хиляди чиновници в държавната администрация, " доста от които на управителни места, които са заменени за по-малко от година при последните служебни държавни управления ".

" Въпросът е по какъв начин да създадем нова организация, при която няма да има опция за такава корист. Това може да стане посредством смяна в Конституцията, посредством смяна в законите или в случай че президентската институция си даде сметка, че посредством служебните държавни управления е нарушила това разделяне на управляващите ".

На въпрос ще създадат ли стъпки към ограничение пълномощията на президента, министър председателят изясни, че " сигурно би трябвало да има по някакъв метод преформулиране на това какво може да прави президентът, изключително при служебните държавни управления, само че тези въпроси са към народните представители, защото става дума за законодателни промени и касаят Народното събрание ".

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров подаде оставка на 30 август с претекст, че е подложен в обстановка, в която не може съзнателно да извършва отговорностите си.

Преди това министърът на вътрешните работи изпрати стимулирано искане до президента за промяна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Същия ден в Министерския съвет Калин Стоянов съобщи, че счита, че Петър Тодоров е виновен за неналичието на организация и надзор върху действия в Министерство на вътрешните работи, което е в директна връзка с настъпилата гибел на шестима служители на реда. Според Стоянов, поради несбъднат надзор от Тодоров от 2021 година до 31 май 2023 година има и доста нарастване на закононарушенията срещу личността.

Президентът отхвърли да освободи Петър Тодоров, тъй като " в този миг ще обслужи само ползи, разнообразни от публичните ", а претекстовете за настояването Радев дефинира като " напълно политически и " продължение на пълномащабната чистка в тази институция ".

Така се стигна и до новото предложение за основен секретар на Министерство на вътрешните работи, преди президентът да е приел оставката на Тодоров.

Живко Коцев е в системата на Министерство на вътрешните работи от 1991 година и е заемал разнообразни длъжности. Той е бил зам. шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, както и началник на полицията във Велико Търново. Вътрешният министър Калин Стоянов не може да назначи основен секретар. По процедура това се прави от държавното управление, а назначението става с подписа на президента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР