Премиерът Николай Денков ще говори пред Европейския парламент в Страсбург.

...
Премиерът Николай Денков ще говори пред Европейския парламент в Страсбург.
Коментари Харесай

За пръв път в дебата Това е Европа ще участва български премиер

Премиерът Николай Денков ще приказва пред Европейския парламент в Страсбург. Изказването му е част от дебата " Това е Европа ". Той ще бъде съпроводен от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Дебатът, който датира от септември 2022 година, е мотив да бъдат изказани вижданията за Европа, нейните проблеми и техните решения. Досега в него са взели участие 11 европейски водачи, като 5 от тях тази година.

За първи път в подобен спор ще взе участие български министър председател. Очаква се преди обед министър председателят Денков да даде къса конференция с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, след което да направи послание към евродепутатите, а след това следва спор с водачите на политическите групи и с обособени депутати.

11 държавни и държавни ръководители от страните членки на Съюза към този момент са минали през подобен пленарен спор, в който депутатите имат право да показват позициите си изцяло свободно. Единственото ограничаване е времево – те разполагат с сред една и две минути.

По традиция всякога, когато държавни или държавни ръководители са се изправяли в пленарната зала, депутати от личните им страни са ги апострофирали по вътрешнополитически тематики. Очаква се и през днешния ден да е по този начин по време на дебата с Николай Денков.

26 европейски депутати са изявили предпочитание да вземат думата. 11 от тях са българи.

Заедно с Николай Денков в Европейския парламент през днешния ден ще бъде и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По традиция всяка сходна среща на депутатите с евролидери се организира в наличието на най-малко един европейски комисар. Точно през днешния ден се оказва, че тази роля се пада на българския член в комисията – Илияна Иванова.

Следобед министър-председателят ще се срещне настрана и с българските евродепутати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР