Премиерът Николай Денков се надява Нидерландия и Австрия да променят

...
Премиерът Николай Денков се надява Нидерландия и Австрия да променят
Коментари Харесай

Денков пред Дер Щандарт: Надявам се Нидерландия и Австрия да променят позицията си за Шенген

Премиерът Николай Денков се надява Нидерландия и Австрия да трансформират позицията си за приемането на България в Шенген до 6 декември. Това е декларирал той в изявление за австрийския в. " Дер Щандарт ".

Денков показва, че външната граница на Европейския съюз ще бъде по-добре предпазен посредством присъединението на България към Шенген.

На въпрос какви промени подхваща България, с цел да направи правосъдната система по-независима и да убеди нидерландското държавно управление да се откаже от ветото си, Денков показва работата по антокорупционното законодателство, механизма за надзор на основния прокурор, процедурата за избор на членове на Висш съдебен съвет.

Денков изяснява, че задачата на измененията е да понижат оптимално политическото въздействие върху правосъдната система. Някои от промените ще изискват конституционни промени, като задачата е те да бъдат направени до края на годината, изяснява министър председателят.

Посочва още, че всички партии от управническото болшинство поддържат промените, извършват се ограниченията от контрактуваната стратегия за ръководство и към този момент не се виждат признаци някоя от обединенията да желае да отдръпна поддръжката си.

На въпрос дали чака Нидерландия да отдръпна ветото си до 6 декември, когато е Съветът по правораздаване и вътрешни работи, в случай че България реализира правосъдната промяна, Денков дава отговор, че не може да приказва от името на Нидерландия, само че страната е фокусирала вниманието си върху правосъдната система, като ясно е показала слабите места.

Според премиера България извършва рекомендациите на Европейската комисия в региона и че в случай че бъде извършена правосъдната промяна, Нидерландия няма да има причини против влизането на България в Шенген.

Относно държавното управление в Австрия, съгласно което има мощни миграционни потоци към Централна Европа, Денков показва, че България е доста дейна в граничния надзор и че единствено тази година страната ни е спряла 150 000 опита за незаконно прекосяване на границата ни.

Работи се доста интензивно против трафикантите на хора. Над 2000 незаконни мигранти са арестувани у нас, изяснява той, като съгласно статистиката по-малко от 2% от мигрантите отиват в Европа по т. н. източен маршрут през България и Румъния.

Според премиера Австрия може единствено да завоюва от влизането на България и Румъния в Шенген, защото сега има непотребен граничен надзор сред България и Гърция и България и Румъния. Въпреки че няма обилни пропускателни пунктове там сега има заети 1500 гранични чиновници, което съгласно него биха могли да бъдат ориентирани към българо-турската граница и българо-сръбската граница. Той показва подготвеност от страна на кабинета да предложения патрули от Германия, Австрия и Нидерландия.

Денков показва още, че държавното управление е проевропейско и то желае България да бъде приета за пълноправен сътрудник на другите западни страни, само че има доста мощна съпротива, която желае нещо друго и гледа на изток.

" Ако кабинетът си напише домашното, само че България отново не влезе в Шенген или еврозоната, съгласно него, това било от изгода освен за прокремълската съпротива в България, само че и за други сходни сили в Северна Македония и Сърбия. Всичко това демонстрира, че има доста по-голяма, доста значима борба за проевропейското бъдеще на Балканите ", споделя Денков.

Относно процеса по регистриране на българите в Конституцията на Република Северна Македония министър председателят декларира, че в случай че жителите в РСМ желаят да са европейци, би трябвало да създадат това, което е контрактувано с Европейската комисия.

За съветското въздействие на Балканите Николай Денков разяснява, че това, което вижда в обстановката сред Косово и Сърбия, му припомня поговорката, че Балканите са буре с барут и че всеки случай може да има последствия, по тази причина би трябвало да бъдем деликатни. Според него има сили, които се пробват да разширят въздействието си на Балканите. България се намира на кръстопътя сред Мала Азия и Русия и Европа и по тази причина би трябвало да бъдем доста мощни в полезностите си, декларира българският министър председател.

На въпрос дали би трябвало да бъдат наложени наказания на Сърбия той разяснява, че Сърбия се пробва да седи на няколко стола, само че всеки знае, че това не може да продължи прекомерно дълго.

" Ако страната желае да е проруска, дано го дефинира ясно, в случай че желае да е проевропейска - също. Това сама Сърбия би трябвало да реши ", показва Денков.

За войната в Украйна Денков декларира, че в полза на България е да помогне на Украйна да държи войната допустимо най-далеч от българските граници. Обяснява, че напълно скоро България ще има два плаващи български военни кораба в Черно море, които сега се строят.

Поръчани са изтребители F-16, усъвършенства се бреговата защита, на финала е контракт за 200 бронирани машини.

Премиерът декларира още, че проектите, изпратени в Брюксел за въглищните региони, показват по какъв начин ще се употребяват вложенията от европейските фондове, държавния бюджет и частни вложители, с цел да се доразвие района, в който в този момент има въглищни централи. По думите му в този момент се водят договаряния със синдикатите, с цел да схванат ясно какво написа в проектите, само че през днешния ден тези хора работят срещу личните си ползи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР