Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

...
Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Facebook.
Коментари Харесай

Денков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

Премиерът Николай Денков дава отговор на въпроси на жители във Фейсбук. „ Задвижихме всички браншове, които имаха потребност от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а те да бъдат ясно сложени ”, сподели министър-председателят, запитан каква оценка би дал на ръководството си през миналите два месеца.

Премиерът даде поръчка, че през идващите месеци ще бъде изпълнявана управническата стратегия. „ Всички ограничения там – към 500, са с съответен период. Ние всеки месец ще даваме доклад до каква степен сме стигнали ”, разясни той.

На брифинг в Министерския съвет предходната седмица Денков очерта проблематични планове в пет от министерствата. Какво обаче се случва в останалите: „ И в другите има проблеми. Просто показахме тези пет, тъй като там са най-очевидни и много съществени. Става въпрос за съответни обстоятелства и цифри с опасности за загуба на милиарди левове, като средства ”, осведоми министър председателят. И добави: „ Тези пет министерства бяха за образец, че не всичко е цветя и рози, както се показва от предходните ръководещи ”.

Договорът сред „ Булгаргаз ” и турската „ Боташ ” провокира напрежение сред някогашната служебна власт и сегашния постоянен кабинет. Енергийният министър в кабинета на Радев – Росен Христов, разгласи, че ще съди за клюка премиера. За това Денков съобщи: „ Не се тормозя от каквото и да е било. Ясно е, че договорката крие много съществени опасности. Защото е доста дълготрайна, само че и тъй като е обвързвана със съществени финансови задължения, които България е задължена да извърши, без значение дали внася газ, или не ”.

Като „ необичайно ” дефинира министър-председателят бързането към подписването на контракта с „ Боташ ”. „ Всичко се случва към Коледа и Нова година. След това има решение на Министерския съвет в първите дни на януари. Очевидно доста се е бързало, само че за какво – не мога да кажа ”, акцентира Денков.

Влизането на България в Шенген беше измежду тематиките, наранени във въпросите към министър-председателя. Към момента Австрия и Нидерландия се опълчват на приемането на страната ни към пространството. „ Това е една задача, която е много сложна и амбициозна. Проблемът в Австрия е огромният брой мигранти. Една част от тях идват от България. Имах няколко диалога с австрийския канцлер. Опитваме се да променим метода на европейско равнище и уредниците да бъдат ударени. Има прочут триумф – понижение с към 20% през тази година. При Нидерландия акцентът е повече в правосъдната система и битката с корупцията. И в двете страни обаче има вътрешни процеси – предстоят избори ”, посочи той.

Присъединяването към еврозоната и разяснителната акция за това също бяха коментирани от Денков. Той разясни, че еврото в България се употребява от години, като даде образец с цените на жилищата. „ Преминаването от лев в евро ще спести много средства както на бизнеса, по този начин и на хората, на които им се постанова да употребяват еврото за пътувания или преводи. Страховете, които се насаждат съзнателно, в голямата си степен са неоснователни. Трябва обаче да внимаваме с инфлацията. И би трябвало информационна акция. Цените е нужно да се покажат шест месеца авансово в едната и в другата валута. Кампанията е значима, само че тя беше забавена – не мога да кажа съзнателно или не. Очакваме тя да започва през септември – октомври в цялостния си размер ”, изясни министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР