Премиерът Николай Денков каза пред журналисти във вторник, че правителството

...
Премиерът Николай Денков каза пред журналисти във вторник, че правителството
Коментари Харесай

Правителството не знае колко българи има в Ивицата Газа. София не може да ги евакуира сама, каза Денков

Премиерът Николай Денков сподели пред публицисти във вторник, че държавното управление няма информация какъв брой български жители има в Ивицата Газа и че България не може сама да провежда евакуацията им.

Новината идва, откакто на 7 октомври палестинската паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз, стартира масирана офанзива против Израел, който отговори, като.

" Част от жителите, които са в Ивицата Газа, няма връзка с тях, тъй че няма по какъв начин сега да се предприеме акция по тяхното извеждане ", сподели Денков.

" Ясно е, че сега там няма постоянна връзка. Първо, да се успокои и да се види по какъв начин могат тези хора да излязат. Този филантропичен кулоар няма по какъв начин България да го провежда. Това ще бъде част от общото изпитание за филантропични коридори на всички чужденци, първо, а по-късно - и на всички поданици, които са там ", добави министър председателят.

Денков добави, че в случай че се постанова, ще има още евакуационни полети от Израел с държавния аероплан.

Следобед се чака да се организира съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Войната в Израел ще бъде разисквана вечерта и от Европейския съвет, който ще я разиска в онлайн формат.

От началото на войната българското държавно управление е осъществило досега три полета за евакуация на български жители от Израел.

По-рано външната министърка Мария Габриел , че България ще продължи да евакуациите, до момента в който е належащо, както и че няма данни за починали български жители в спора.

При нужда от подпомагане от посолството на България в Тел Авив, българските жители могат да се свържат посредством незабавния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и по електронната поща - [email protected] ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР