Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че той и президентът

...
Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че той и президентът
Коментари Харесай

Има да се свърши много работа преди мирен договор с Япония за спорните острови, обяви Путин

Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи, че той и президентът на Русия Владимир Путин са удостоверили по време на днешната си среща своето предпочитание да намерят решение на териториалния спор, датиращ от Втората международна война, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На взаимната конференция след договарянията в Москва Абе заяви, че външните министри на двете страни ще се срещнат през февруари, с цел да продължат разговора по отношение на суверенитета на един противоречив архипелаг в Тихия океан, именуван от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии.

Пред кореспонденти Путин сподели, че има да се свърши още доста работа, преди да бъде подписан кротичък контракт с Япония. Той акцентира, че решаването на териториалния спор би трябвало да стане единствено при необятна социална поддръжка - намек за всеобщото противоречие измежду руснаците да се отстъпват територии на Япония.

Малко преди Путин и Абе да приключат договарянията бе обявено, че съветската полиция е задържала 11 стачкуващи пред японското посолство в Москва, протестиращи срещу възможното връщане на Курилите на Япония. Сред арестуваните има един народен представител от Държавната дума - комунистът Алексей Корниенко.

След Втората международна война Съюз на съветските социалистически републики и Япония не подписват кротичък контракт, а единствено помирение. Оттогава те са в спор за суверенитета на архипелага, който към края на войната е високомерен от руски войски, а след това японското население е прогонено оттова.

" Ние още веднъж потвърдихме своя интерес към подписването на подобен документ ", сподели съветският президент по адрес на мирния контракт с Япония. Преди срещата Абе направи изказване пред съветски медии, в което сподели, че двете страни са подготвени със взаимни старания да създадат актуалната година паметна във взаимоотношенията си.

Вчера представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли спекулациите, че Русия ще отстъпи два от островите. " Никой не има намерение да предава националните си ползи ", заявява той пред съветски медии.

Владимир Путин акцентира, че в хода на договарянията с Шиндзо Абе " по традиция предпочитано внимание " е било отделено на комерсиалните и икономическите връзки. По думите на съветския президент през интервала януари-ноември м.г. двустранният стокооборот е повишен с 12 % и е достигнал близо 20 милиарда щатски $. Той изрази вяра, че стокооборотът може да бъде повишен до 30 милиарда $ годишно и означи, че японските вложения в съветската стопанска система възлизат на към 2,2 милиарда $.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР