Япония отбелязва 100 години от опустошителното земетресение Голямото Канто с учения за бедствия в цялата страна

...
Премиерът на Япония организира излъчено по телевизията учение за бедствия,
Коментари Харесай

Премиерът на Япония организира излъчено по телевизията учение за бедствия, в което той обяви измислено извънредно положение въз основа на реално земетресение, което опустоши столичния регион преди век

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 1 септември 2023 г., 2:39 ч.

ТОКИО – японски министър-председател Фумио Кишида организира телевизионно учение за бедствия в петък, базирано на измислено земетресение в столичния регион, докато страната му отбелязваше стогодишнината от реалното земетресение от Голямото Канто през 1923 г., което уби повече от 100 000 души.

Земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер, което удари района Сагамихара югозападно от Токио на 1 септември 1923 г., малко преди обяд предизвика широко разпространен ад в региона, причинявайки повечето от жертвите да загинат в огъня. Пожарът унищожи близо 300 000 японски къщи от хартия и дърво, тъй като страната претърпя големи социални и икономически щети, точно когато се опитваше да се модернизира.

Впоследствие хиляди етнически корейци бяха убити, тъй като полицията и други отговориха на неоснователните слухове, че корейците тровят кладенци. Буйният трус никога не е бил напълно признат от правителството.

Японските власти се притесняват, че нов опустошителен трус може да се случи отново. В петък тренировката симулира последиците от измислен трус с магнитуд 7,3 по Рихтер в центъра на Токио в 7 часа сутринта Кишида и министрите от кабинета му, облечени в еднакви светлосини униформи, отидоха до кабинета на министър-председателя за среща за спешно реагиране, за да обсъдят първоначалните мерки с хипотетично силно засегнатия град Сагамихара, епицентърът от 1923 г.

Япония, която се намира на така наречения тихоокеански „огнен пръстен“, е една от най-податливите на земетресения страни в света. Земетресение с магнитуд 9,0 през март , 11, 2011, край североизточното крайбрежие на Япония, предизвика масивно цунами, уби повече от 18 000 и предизвика ядрена катастрофа.

В петък бяха проведени тренировки за земетресение в общини и училища в цялата страна. В началните училища децата клякаха под чиновете, за да защитят главите си от падащи предмети.

Кишида трябваше да се присъедини към съвместно учение за земетресение, организирано от Сагамихара и се присъединиха от осем града, включително Токио.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза пред репортери, че 1 септември тази година представлява повече от стогодишнината от Голямото земетресение в Канто. Той служи като урок за изграждане на структури с по-голяма устойчивост на земетресения и пожар.

„Няма да оставим спомените за голямото земетресение в Канто да изчезнат и (ще) направим нашите е възможно да се предприемат всеобхватни мерки“, тъй като страната се подготвя за още едно голямо в Токио и на други места, каза Мацуно. Полуостров започва през 1910 г. Много корейци, китайци и японци, погрешно смятани за корейци, както и японски комунисти, работнически активисти и анархисти, са убити от полицията и паравоенните. Няма официален брой, а историците казват, че около 6000 от тях са били убити.

На възпоменателна служба, проведена от корейски жители и правозащитни групи на паметник, посветен на жертвите на клането, присъстващите спазиха минута мълчание със звука на камбана на 11:58 сутринта, времето на земетресението през 1923 г. Предишни губернатори на Токио изпращаха съболезнователни послания на церемонията, но традицията приключи през 2017 г., година след като губернаторът Юрико Коике встъпи в длъжност.

Коике, който присъства тренировка на друго място в Токио, не се появи на официален годишен мемориал за жертвите на земетресението в зала в силно засегнатия регион Сумида в центъра на Токио. Тя поднесе съболезнования на всички жертви на земетресението в съобщение, прочетено от нейния помощник.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР