Премиерът на Великобритания Тереза Мей официално поиска отлагане на Брекзит

...
Премиерът на Великобритания Тереза Мей официално поиска отлагане на Брекзит
Коментари Харесай

Великобритания официално поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Премиерът на Англия Тереза Мей публично изиска отсрочване на Брекзит до 30 юни, оповестяват международни организации.

На постоянния парламентарен надзор Мей разгласи, че е изпратила писмо на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за отсрочване на Брекзит с три месеца. Тя акцентира, че не е склонна отлагането да продължи след 30 юни. Министър-председателят повтори, че депутатите са дали своят вот в четвъртък за малко отсрочване на Брекзит. Мей счита, че не е в безстопанствен интерес присъединяване на изборите за Европейски парламент.

Това би било недопустимо, сподели тя.

Според нея държавното управление ще организира още едно гласоподаване за договорка с Европейски Съюз.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин разяснява от своя страна, че Обединеното кралство е в " национална рецесия ". Той разгласи, че организира диалози с депутатите за договаряне на различни подходи, на следващия ден ще посети Брюксел.

Мей отговори, че лейбъристите желаят да се предотврати Брекзит. Министър-председателят не знае лейбъристите какво желаят въобще.

Премиерът упрекна Корбин в пренебрежение на демокрацията с настояването си за втори референдум.

От своя страна водачът на лейбъристите съобщи, че през днешния ден се означават 1000 дни от провеждането на референдума за Брекзит. По думите му министър председателят не съумя да убеди депутатите за договорката, което е нищо друго с изключение на неуспех. Хората са разочаровани от метода й.

Премиерът пък сподели, че отговорът на Корбин демонстрира, че не почита резултатите от референдума.

В същото време Европейската комисия разгласи, че отлагането на Брекзит до 30 юни носи риск поради изборите за Европейски парламент, осведоми Агенция Франс Прес. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчертал, че процедурата, обвързвана с приемането на съглашението за овакантяване, би трябвало да бъде приключена от Лондон преди 23 май, с цел да бъде задоволено настояването за отсрочване. В противоположен случай Англия ще би трябвало да вземе присъединяване на евровота.

Еврокомисията заяви, представена от " Ройтерс ", че Юнкер е провел телефонен диалог с Мей по-рано през днешния ден - преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък. По време на диалога шефът на Европейска комисия се е оповестил срещу отсрочване на Брекзит, което да продължи след изборите за Европейски парламент на 24-26 май.

" Председателят Юнкер счита, че е хубаво министър председателят да изложи мислите си пред водачите преди срещата на върха на Европейски Съюз. Но ръководителят Юнкер публично предизвести премиера, че е срещу включване на дата за отлагането, която е след изборите за Европейски парламент ", сподели представителят.

" Заради това той повтори съвета си пред нея..., че напускането би трябвало да бъде приключено преди 23 май или ще бъдем изправени пред институционални компликации и правна неустановеност. Изборите за Европейски парламент би трябвало да се проведат и във Англия, в случай че датата за отсрочване е след 23 май ", изясни представителят. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР