Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на

...
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на
Коментари Харесай

Ковачевски нападна България: Прилича на Русия

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обществено атакува България на интернационалната сцена като я съпостави с Русия. Ковачевски и българският вицепрезидент Илияна Йотова размениха рецензии на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Там Йотова показа страната в следващата огромна европейска самодейност за поддръжка на Украйна.

Премиерът Ковачевски подвигна градуса на напрежението с връзките с България с остро изявление пред европейските водачи.

" Начинът на говорене, необятно употребен от България по отношение на Северна Македония, за жалост, доста прилича говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е погрешни и безпочвени обвинявания да се употребяват злонамерено за политически цели в този решителен миг за историята на Европа. Северна Македония е интернационално приета за сполучлив образец за функциониращо мултиетническо общество и народна власт. Всички интернационалните правозащитници в отчетите си удостоверяват този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са изцяло безпочвени и идват от страна, която демонстрира пренебрежение към решенията на Европейския съд за правата на индивида и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права ", сподели Ковачевски.

Думите на Ковачевски пристигнаха в отговор на вицепрезидента Илияна Йотова. На срещата на Съвета на Европа, най-голямата правозащитна организация на континента, Йотова сложи въпроса за правата на българите в Северна Македония.

Ето думите ѝ пред форума:

" Искам да засегна въпроса за правата на българите в Република Северна Македония. Говоря за техните права, които са систематично нарушавани, непризнати, за българи, които са подложени на торомоз и ограничавания. Бих желала да напомня, че Република Северна Македония е напът да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Преди единствено няколко месеца един млад мъж в Република Северна Македония беше обичай, тъй като беше заявил своята етническа българска еднаквост. Клубовете на българите са опожарявани, беше признат закон, който на процедура не разрешава действието им.

Само преди няколко дни, българин, член на Европейския парламент не беше позволен да влезе в РСМ във връзка историческо честване и с цел да уважи военно гробище. Това демонстрира тежка провокация по отношение на нашите европейски полезности, като единение, взаимност и взаимно почитание. Най-опасната наклонност е речта на омразата, необятно публикувана що се отнася до една прилежаща страна, която е член както на Европейския съюз, по този начин и на Съвета на Европа - моята страна България.

 

 

Източник " 24 часа "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР