Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след

...
Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след
Коментари Харесай

Премиерът на Румъния подаде оставка след загубата на изборите

Премиерът на Румъния Лудовик Орбан разгласи, че подава оставка след разочароващото показване на Националната демократична партия, осведомят Агенция Франс Прес и други медии.

" Днес взех решение да подам оставката си ", разгласи Орбан в телевизионно послание, откакто партията приключи на второ място зад Социалдемократическата партия на Румъния.
 Социалдемократите изненадващо печелят изборите в Румъния
Социалдемократите изненадващо печелят изборите в Румъния

Въпреки това ръководещите либерали са любимци за сформиране на държавно управление

При 95% от обработените протоколи социалдемократите събират към 30% от гласовете, което може и да не се окаже задоволително за образуване на държавно управление. Партията на Орбан получава към 25%. Центристкият алианс " Съюз за избавление на Румъния-ПЛЮС ", евентуален съдружен сътрудник на либералите, завоюва 15,5% от гласовете. Други още две партии прекрачиха прага от 5% - етническите унгарци УДМР и новосформираният " Алианс за обединяване на румънците ", който е ултранационалистическа групировка.

По-рано Орбан съобщи, че не може и да става въпрос за съдружни договаряния със социалдемократите , само че не изясни ясно по какъв начин партията му се надява да реализира болшинство за ръководство в 465-местния двукамарен парламент.
 Разнобой в екзитполовете за парламентарния избор в Румъния
Разнобой в екзитполовете за парламентарния избор в Румъния

Според първите резултати...

" Искам да съм доста явен, ние в никакъв случай няма да преговаряме със социалдемократите , няма да позволим на социалдемократите да навредят на Румъния ", закани се Лудовик Орбан.

Само 33% от румънците гласоподаваха на парламентарните избори спрямо близо 39,5% през 2016 година Това е исторически слаба интензивност на парламентарни избори в балканската страна, което евентуално е вследствие на епидемията от ковид, само че и също разочарованието от политическата класа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР