Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски сравни българската политика към страната

...
Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски сравни българската политика към страната
Коментари Харесай

Думите на Ковачевски: нов връх в българофобията на Скопие

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски съпостави българската политика към страната му с тази на Русия към Украйна. Това съпоставяне е скандално, тъй като случайно изопачава обстоятелствата. Думите на Ковачевски напущат полето на естествения дипломатически звук - те минират така и така комплицираните връзки сред Скопие и София.

Репликата на Ковачевски бе предизвикана от изявление на българската вицепрезидентка Илияна Йотова. На среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, на която участваха и двамата, България за следващ път постави въпроса за правата на българите в Северна Македония. Реакцията на Ковачевски на забележките на Йотова, в които няма нищо ново, обаче бе непропорционална.

Не може да става и дума за съпоставяне сред държанието на Москва и София - освен в случай че това не се прави злонамерено, с груби пропагандни цели.

Кой печели от напрежението сред двете страни

От напрежението сред двете страни печели на първо място Кремъл. Русия на президента Путин разпалва антибългарската агитация в РСМ и подклажда нападателния български шовинизъм - това се прави в продължение на години, с цел да се отслаби ролята на Европейски Съюз и НАТО на Балканите.

В основата на така наречен " френско предложение ", което бе подкрепено в българското Народно заседание през лятото на 2022-а, а след това и от Народното събрание на Северна Македония (с гласовете на 68 от общо 120 депутати), присъединението на РСМ към Европейски Съюз се обвързва с гарантирането на правата на хората с българско съзнание в нашата съседка.

От ВМРО-ДПМНЕ, чието политическо държание от дълго време поражда подозрения, че е под въздействието на кремълската агитация, тогава упрекнаха премиера Ковачевски и партията му СДСМ  в изменничество - заради поддръжката на " френското предложение "  и споделиха, че ще лежи в затвора заради него. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески даже изгори документа.

Според ВМРО-ДПМНЕ " френското решение ", против което те проведоха митинги, е дипломатическа победа за България.

Антибългарската агитация и нервност единствено се ускоряват

След рухването на българското " несъгласие ", в РСМ вместо намаляване последва усилване на антибългарската агитация и нервност. През януари 2023-а секретарят на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков бе свиреп пребит от трима нападатели. Според очевидци те крещели: " Ти си замърсен българин, ще те убием ". За случая тогава алармира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

През май 2023-а Ковачев не бе позволен да влезе на територията на РСМ. Според министерството на външните работи на РСМ повода била, че евродепутатът и неговите спътници са " евентуални извършители на публичния ред ". В реалност задачата на Ковачев е била да се поклони пред паметта на починалите български бойци край Ново село.

През януари президентът на РСМ Пендаровски изиска в страната да не се позволяват неназован български евродепутат и други български жители, които желали да почетат 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Нови причини за българските националисти

Несправедливите думи на Ковачевски по отношение на България могат да бъдат обсъждани като поклон към симпатизантите на ВМРО-ДПНЕ и въобще към всички, които не харесват българите в РСМ. Те звучат като самопризнание за неточност.

Със сигурност обаче решението на българския парламент да смъкна " ветото "  спрямо РСМ се преглежда от националистически кръгове у нас, само че освен, като наивна отстъпка по отношение на Скопие.

Острите думи на Ковачевски, както и растящата българофобия в нашата съседка, за която формалните институции в РСМ си затварят очите, а от време на време наподобява и предизвикват, ще даде нови причини в ръцете на българските националисти, измежду които има значително кремълски патриоти. Партия " Възраждане "  на Костадин Костадинов, която не поддържа " френското предложение ", е групировката, която през последните години отбелязва максимален електорален напредък, а на последните избори стана трета политическа мощ.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР