Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви днес, че следващата

...
Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви днес, че следващата
Коментари Харесай

Според Ковачевски откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля било нещо повече от провокация


Премиерът на районен съд Македония Димитър Ковачевски съобщи през днешния ден, че идната седмица ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Преди това ще бъдат прегледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни дейности.

По отношение на самото съдружие стана ясно, че то е записано в сходство с настоящата в страната нормативна база. „ Нормално е като държавно управление да съберем цялата нужна информация, която се изисква за вписване на сдружения на жителите. Относно потреблението на имената към този момент имаше изявления на адвокати и когато получим цялата информация идната седмица, ще ви осведомяваме за по-нататъшните стъпки”, сподели министър председателят.

Според него, събитието по откриването на този център в събота е „ освен това от провокация, защото разбуди духовете от предишното, защото става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска страна на [Анте] Павелич”.

„ С това тази персона въобще не може да бъде мост към бъдещото другарство сред двата народа и мост за европейския път на страната. Това събитие съставлява само провокация, която не води до възстановяване на връзките и до завършването на един сполучлив разговор с постигането на контракт, който ще значи бързо начало на договарянията на районен съд Македония с ЕС”, акцентира македонският министър председател.

Припомняме, че откриването на Българския културен център „ Иван Михайлов” в Битоля предходната седмица провокира вълна от възмущение измежду македонския политически хайлайф, който упрекна България в провокация поради несъответствуващия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна даже до апели за прекратяване на Договора за добросъседство и съдействие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР