Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова председателя на

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова председателя на
Коментари Харесай

Ковачевски: Мицкоски или лъже чуждите посолства, че след избори ще гласуват промени в конституцията, или народа, че няма да ги гласува

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски прикани ръководителя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обществено да каже дали лъже жителите, че опозиционната партия няма да гласоподава за смяна на конституцията, или посланиците, че ще ВМРО-ДПМНЕ ще поддържа конституционните промени, съобщи Българска телеграфна агенция. 

„ При основаването на страната взехме решение, че страната ще стане член на НАТО и Европейски Съюз. ВМРО-ДПМНЕ, като се изключи 8 депутати, беше срещу присъединението към НАТО, а в този момент същата партия е срещу продължение на пътя ни за присъединение към Европейски Съюз. Отиват в посолствата и споделят „ дайте ни власт, по-късно ще ни дадете време да се аклиматизираме и тогава ще променим конституцията ”. Може и да отхвърлят, само че го споделят. Сега въпросът е кого лъжат - жителите ли, че няма да гласоподават за смяна на конституцията, или лъжат непознатите посолства, че ще поддържат смяна на конституцията “, сподели Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по какъв начин ще обезпечат болшинство от 2/3 в Народното събрание на страната, с цел да бъдат гласувани конституционните промени, откакто от ВМРО-ДПМНЕ декларират, че няма да ги поддържат.

Ковачевски разяснява и последното социологическо проучване, съгласно което 80 % от жителите на Северна Македония са срещу смяната на конституцията. Той уточни, че това изследване, демонстрира и че в това време жителите виждат бъдещето на страната в Европейски Съюз и когато отиват да работят в чужбина, го вършат в страни от Европейски Съюз. 

„ Ако гледате социологическите изследвания, ние нямаше да приемем рамковото съглашение, договорът от Преспа, нито заключенията на „ френското предложение ” ( препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка за Северна Македония). Лидерството е обвързвано с вземането на решения за бъдещето на актуалните и бъдещите генерации, а единственото, което прави ВМРО-ДПМНЕ, е да се крие зад народа си и да приказва пред посолствата едно, а друго пред народа “, сподели Ковачевски.

Правителството и Народното събрание имат потенциал да действат, а държанието на опозицията е да блокира всички парламентарни комисии, в които влизат значими за страната закони, уточни Ковачевски.

Вчера министър председателят на Северна Македония прикани опозицията да се включи в работната група, която ще приготви съответните оферти за смяна в конституцията, реакцията от ВМРО-ДПМНЕ още веднъж беше, че упорстват за предварителни избори.

Конституционните промени са нужни, с цел да може след привършване на скрининга с Европейски Съюз Северна Македония да стартира с отварянето на преговорните глави. В преговорната рамка е записано като изискване регистриране на българите в преамбюла на главния закон на страната. Вчера Ковачевски уточни, че с изключение на българите в Северна Македония в конституцията ще бъдат вписани и хърватите и черногорците, а през днешния ден на среща с парламентарна делегация от Израел е показал, че в общностите може да бъдат включени и евреите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР