Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че според него

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че според него
Коментари Харесай

Марк Рюте: Виждам шанс за пробив по пътя на РС Македония към членство в ЕС през следващата седмица

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте съобщи през днешния ден, че съгласно него има най-малко 50 % късмет през идната седмица да бъде открито решение за блокирането на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз от страна на България, съобщи Ройтерс.

„ Мисля, че българите в този момент упорстват за пробив, който да бъде допустим и за Северна Македония ", съобщи Рюте пред публицисти, до момента в който отиваше на срещата на върха на Европейски Съюз, след извършени по-рано диалози с водачите на балканските страни.

„ На Балканите в никакъв случай не е елементарно. Но мисля, че има 50-60 % късмет да забележим пробив идната седмица ", сподели министър председателят на Нидерландия.

Член на Европейски Съюз, през 2020 година България наложи несъгласие на договарянията за присъединение на Северна Македония поради спор, обвързван с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, защото Европейски Съюз е свързал нейния прогрес с този на районен съд Македония, напомня Ройтерс.

Европейският съюз би трябвало да се приготви за разширение, откакто Украйна и Молдова ще получат статут на кандидатки за участие, съобщи през днешния ден немският канцлер Олаф Шолц.

„ Трябва да създадем изискванията, които са нужни за Украйна да продължи обещаващия си път напред и в това време би трябвало да разберем, че би трябвало да се подготвим за разширение ", съобщи Шолц преди среща с водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

Канцлерът добави, че с цел да действа един по-голям съюз, повече решения би трябвало да се вземат с болшинство, вместо да се изисква цялостно единогласие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР