Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е нужно в

...
Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е нужно в
Коментари Харесай

В Македония ще има референдум за името

Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи, че е нужно в страната да се организира референдум за името и най-вероятно ще има подобен, само че не се знае тъкмо по кое време. Като времева рамка за провеждането на допитването, той уточни интервала преди влизането на Македония в НАТО или по-късно, преди влизането на Македония в Европейския съюз, предава македонската държавна организация „ Макфакс “.

Македонският министър председател посочи, че, както държавното управление, по този начин и опозицията са за референдум по този въпрос и той би желал допитването да има поддръжката и да е проведено от всички партии, в това число най-голямата опозиционна – ВМРО-ДПМНЕ.

Все отново, най-голямата албанска партия сега – ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) – е срещу концепцията за референдум по въпроса за името, написа „ Макфакс “. Това бе доказано и от вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който съобщи, че в случай че Социалдемократическия съюз на Македония и останалите съдружни сътрудници упорстват за референдум, те ще го поддържат, само че партията остава на позицията, че допитването може да има съществени последствия върху междупартийните и междуетническите връзки, заяви „ Фокус “.

„ Албанците и ДСИ са градивни по този въпрос и биха приели решението да има референдум, само че подсещаме за вероятните проблеми, които могат да произлязат от това “, съобщи Османи.

Във връзка с договарянията за името, министър председателят Заев уточни съответно кои въпроси са останали неразрешени. От седемте точки, за които се договаря, са останали въпросът за името, езикът, произходът, идентичността и смяната на Конституцията на Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР