Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че не знае за

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че не знае за
Коментари Харесай

Курти: Не можем да имаме нормализация със Сърбия, ако нямаме сигурност

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че не знае за планувана за декември среща в Брюксел сред него, медиаторите и президента на Сърбия Александър Вучич, като добави, че Косово желае нормализиране на връзките със Сърбия, само че не може да ги възстановява без сигурност, заяви „ Коха “.


По време на визитата в община Гжилан Курти беше запитан дали ще има среща сред него и Вучич през декември в Брюксел, на което Курти отговори, че не е наясно дали ще има такава.

" Не знам за планувана среща, само че ви е ясно, че аз като министър-председател, държавното управление на Република Косово, постоянно сме били отдадени, градивни, изобретателни, само че заради терористичната, престъпната офанзива в Банска, би трябвало да подчертаем, че приоритет на страната Косово е сигурността. Това е сигурността на границите, ние желаеме нормализиране на връзките със Сърбия, само че не можем да имаме нормализиране, в случай че нямаме сигурност, а сигурността значи, че нарушителите и терористите не би трябвало да бъдат свободни, както за жалост се случва в Сърбия. В същото време границата на Косово, която е 881 километра единствено в частта в Сърбия, би трябвало да бъде безвредна, по тази причина за нейната отбрана се ангажираме с нашите институции за сигурност, само че и с интернационалните ни сътрудници ", сподели косовският министър председател.

Що се отнася до предизвестието на Мирослав Лайчак по отношение на енергийното съглашение, той съобщи, че всички забавяния се случват от другата страна към този момент съвсем две години.

" То трябваше да бъде приключено през 2021 година, защото не беше приключено през 2021 година, трябваше да бъде приключено през 2022 година, защото не беше приключено даже през 2022 година, остава още един месец от 2023 година, с цел да бъде приключено. Що се отнася до нас, ние сме доста заинтригувани, само че всички забавяния и саботажи се вършат от другата страна непрестанно към този момент повече от две години ", добави Курти.

Курти остана в Гжилан, с цел да прегледа от близко приключените планове и тези, които се чака да бъдат приключени през 2024 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР