Премиерът на Косово Албин Курти започна заседанието на правителството на

...
Премиерът на Косово Албин Курти започна заседанието на правителството на
Коментари Харесай

Курти с мерки за деескалация: Извеждане на полицията от Косово и избори след лятото

Премиерът на Косово Албин Курти стартира съвещанието на държавното управление на страната с информация за срещата на Бислими с емисаря Лайчак през вчерашния ден в Братислава, Словакия. Курти изброи решенията, които са били контрактувани сред двете страни в посока деескалация на обстановката в северната част на страната.

Една от най-важните елементи на тези точки е извеждането на косовските полицейски елементи от обектите на общините в северната част на страната и към тях . Планира се това да се случи в процентно съответствие от 25% и разпределението им в други елементи, оповестява RTK.

Също по този начин Курти удостовери, че е взето решение косовската полиция, дружно с войските на Еулекс и КФОР, понякога да преразглежда по-нататъшното понижаване на наличието на тези войски.

" Правителството на Косово обществено афишира деескалация, като се подхващат стъпки за незабавното понижаване на 1/4 от служителите на реда, които се намират в общините или наоколо до тях, т.е. 25%. Те ще бъдат преместени някъде другаде в същите общини, някъде, където има по-голяма потребност от тях, защото считаме, че покрай тези общини две седмици поред обстановката е относително доста по-спокойна ", съобщи Курти.

Друг емфатичен миг беше апелът за изключителни избори в северната част на страната.

" Това ще стане след края на летния сезон и по силата на законовата рамка. За нас като държавно управление на Косово продължава да е значимо жителите на Косово да имат локално посланичество, което да ги съставлява вярно, само че с цел да реализираме това, се нуждаем от среда, която да разрешава провеждането на същинска акция ", съобщи Курти. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР