Премиерът на Косово Албин Курти каза снощи, че провеждането на

...
Премиерът на Косово Албин Курти каза снощи, че провеждането на
Коментари Харесай

Косовският премиер: Без споразумение с Белград няма да има сръбски избори в Косово


Премиерът на Косово Албин Курти сподели нощес, че провеждането на сръбските парламентарни и президентски избори в Косово на 3 април може да се реализира единствено в случай че преди този момент се реализира авансово съглашение с държавното управление на Сърбия, заяви организация Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Изборите могат да се състоят единствено в случай че имаме авансово съглашение със сръбското държавно управление, съобщи Курти пред държавната косовска телевизия. По думите му групата от пет страни Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия е предложила Белград да изиска образуване на изборите посредством своята канцелария в Прищина, а не посредством пряк контакт с държавното управление.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която множеството от западните страни признават, само че не и Белград, а също по този начин Русия и Китай. Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими сподели през вчерашния ден, че Прищина към момента не е взела решение за провеждането на сръбските избори в Косово.

По думите на Бислими това е по този начин, тъй като сръбското държавно управление не е изпратило публично искане, с което да изиска провеждането на изборите на 3 април, написа косовското издание „ Газета Експрес. “

Имаше претенции от страните от групата на петте страни (САЩ, Англия, Франция, Германия и Италия), както и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), да се прегледат опциите, в границите на които могат да се проведат тези избори. Правителството на Косово беше и остава готово да помогне на държавното управление на Сърбия при положение, че косовски жители с двойно поданство вземат участие и гласоподават в парламентарните и президентските избори в Сърбия посредством най-хубавите практики на страните от ОССЕ, сподели Бислими. 

Правителството на Албин Курти не разреши гласуването на косовска територия на сръбските жители на референдума за конституционни промени в Сърбия, който се организира на 16 януари тази година. Ден преди референдума Народното събрание на Косово, по предложение на държавното управление, одобри резолюция, в която в бъдеще се не разрешава образуване на гласоподаване на косовска територия за изборни процеси в Сърбия.
С това бе прекратена практиката, която датира от 2012 година, косовските жители от сръбска народност да гласоподават благодарение на ОССЕ на избори в Сърбия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР