Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отдавна се има за приятел

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отдавна се има за приятел
Коментари Харесай

Атаката на „Хамас“ разкри влошаващите се връзки между Русия и Израел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху от дълго време се има за другар на съветския президент Владимир Путин. В записки, оповестени по време на войната на Русия против Украйна, Нетаняху неведнъж възхвалява съветския водач за неговия разсъдък и „ особеното му приятелско отношение “ към еврейския народ.През годините, Путин също се показа като предан съдружник на израелската страна, като насърчаваше културните връзки и безвизовото пътешестване сред двете страни. Но след най-тежката офанзива против Израел от десетилетия, по този начин прокламираното другарство наподобява е изчезнало.

Четири дни след началото на изненадващата офанзива на „ Хамас “, Путин към момента не се е обадил на Нетаняху, а Кремъл не е разгласил съболезнователно известие до страната. Този дипломатически жест на благосклонност, постоянно е изпращан от Русия на международните водачи след смъртоносни произшествия на тяхна земя.

Чак във вторник, Путин направи първите си мнения за нахлуването на „ Хамас “. Той сподели, че ескалацията на насилието сред Израел и палестинците демонстрира, че политиката на Съединени американски щати в Близкия Изток се е провалила, като не е взела поради потребностите на палестинците.

„ Мисля, че доста хора ще се съгласят с мен, че това е ослепителен образец за неуспеха на политиката на Съединените щати в Близкия изток “, сподели Путин, без да признае ужасяващите смъртни случаи и отвличания в Израел.

Промяната в тона наподобява сочи към раздор сред двете страни, настъпил след началото на войната в Украйна.

В продължение на години Путин се стреми да скрепи мощни връзки с Израел, само че в същото време поддържа и палестинската идея – съюз, който произлиза от руската зона.

Деликатната дипломация на Русия с Израел наподобява даде плод, когато страната отхвърли да взе участие в западните наказания против Русия, за огромно оскърбление на Киев, който упрекна Израел, че подценява страданието на украинските евреи.

Но още тогава на повърхността се появиха признаци, че връзките сред Русия и Израел се утежняват. Причина за това станаха  изказванията на Путин, че се бори с „ неонацизма “ в Украйна, до момента в който измества страната си в орбитата на Иран, който е безжалостен зложелател на Израел.

„ Топлите връзки (между Русия и Израел), които наблюдавахме години наред при Путин, охладняха. Сега сме в друг свят “, сподели Пинхас Голдшмид, който е бил основен равин на Москва близо 30 години, само че бяга от страната поради несъгласието си с войната в Украйна.

„ Израел постоянно е внимавал да поддържа положителни връзки с Москва поради огромната еврейска общественост в Русия и нейното въздействие върху Сирия “, допълни  Голдшмид,  пред Guardian. В събота той участва на погребението на Ювал Бен Яков, израелски боец, погубен в боевете, наследник на различен някогашен московски равин. Голдшмид сподели, че мнозина в еврейската общественост са останали надълбоко разочаровани от метода, по който Путин гледа на войната и оправдава нахлуването си в Украйна, като я съпоставя с нацистка Германия.

Миналото лято за първи път това напрежение се популяризира и в обществото, когато съветски публични лица упрекнаха Израел, че поддържа „ неонацисткия режим “ в Киев. Спорът беше жарък, откакто съветският външен министър Сергей Лавров повтори антисемитската тайна доктрина, в която се твърди, че Адолф Хитлер „ имал еврейска кръв “ – мнения, които Израел дефинира като „ непростими и възмутителни “.

Кремъл предприе репресии и против съветския клон на Еврейската организация, частна благотворителна организация, тясно обвързвана с израелското държавно управление, която оказа помощ на десетки хиляди висококвалифицирани съветски евреи да имигрират в Израел.

Но може би по-тревожно за Израел стана възходящата взаимозависимост на Москва от Иран. Русия, изолирана от западните пазари, влага съществено в закупуването на ирански дронове, които да нападат украинските градове и гражданска инфраструктура. В същото време Съединени американски щати предизвестиха, че Иран се стреми да придобие огромен брой съветски щурмови хеликоптери, бойни самолети и системи за противовъздушна защита.

След като Съединени американски щати дадоха обещание да изпратят лична военна помощ на Израел след нападението на „ Хамас “, някои прокремълски коментатори показаха вяра, че войната в Израел ще източи западните запаси от Украйна.

Сергей Мардан, съветски пропагандист и ефирен водещ, написа в обществените мрежи:

„ Тази неразбория е от изгода за Русия, тъй като глобалистката жаба ще бъде отвлечена от Украйна и ще се заеме с опитите да потуши безконечния близкоизточен огън. “

В Москва също се наблюдаваше възприятие на наслада от израелските военни и разследващи неточности, които бяха показани като доказателство за слабостта на Запада.

Андрей Солдатов, специалист по съветските служби за сигурност, сподели, че това „ разкрива острата психическа контузия, претърпяна от съветската войска след пагубната й атака в Украйна в първите месеци на 2022 година “

„ Тази загуба на световно почитание е мъчно търпима за нация с горди военни обичаи. И по този начин, облекчението, препоръчано от „ Хамас “, провокира лавина от зложелателство. Смяхте ли се на нашата непросветеност? Сега е наш ред “, изясни Солдатов.

По съветската държавна телевизия коментатори също осмиваха десетките хиляди съветски евреи, които отпътуваха за Израел с цел да избегнат готовност след нахлуването на Русия в Украйна.

Обръщайки се към съветския парламент в сряда, Вячеслав Володин, ръководителят на Държавната Дума, сподели, че руснаците, които са избягали са на страната на Украйна и би трябвало да бъдат упрекнати в държавна измяна и изпратени да работят в мини.

Междувременно Украйна наподобява е загърбила предходните си недоволства от Израел, нетърпелива да запълни вакуума на другарство, оставен от Русия.

В тирада в Брюксел, дружно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Украйна Володимир Зеленски оприличи нападението на „ Хамас “ против Израел с нахлуването на Русия в Украйна и сподели, че неговият народ е с Израел, тъй като схваща какво значи да страдаш от терористични офанзиви.

„ Единствената разлика е, че има терористична организация, която атакува Израел, а тук има терористична страна, която атакува Украйна “, сподели Зеленски.

*Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР