Премиерът на Италия Джузепе Конте и министрите на здравеопазването и

...
Премиерът на Италия Джузепе Конте и министрите на здравеопазването и
Коментари Харесай

Премиерът на Италия на разпит заради пандемията

Премиерът на Италия Джузепе Конте и министрите на опазването на здравето и на вътрешните работи ще бъдат разпитани от прокурори, които ревизират по какъв начин държавното управление е работило при пандемията от COVID-19, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на локални медии.

Прокуратурата в Бергамо, град в северния район Ломбардия, който най-тежко бе обиден от ковид, стартира огромно следствие на здравната рецесия поради COVID-19, която по публични данни е умъртвила над 34 000 души в Италия.

Специално се ревизира за какво през февруари не са били наложени така наречен червени зони към градовете Нембро и Алцано, за което държавното управление и районни представители се упрекват взаимно.

Правителството наложи първата "червена зона " към град Кодоньо 24 часа след откриването на пациент с вируса. То направи по този начин с още 10 града, а по-късно и с по-големи региони в Северна Италия, преди да наложи национална карантина.

Конте, здравният министър Роберто Сперанца и вътрешният Лусиана Ламоргезе се чака да се явят на разпит пред прокурори по-късно през днешния ден, настояват „ Кориере каузи Сера “ и други издания.

В Италия роднините на жертвите на COVID-19: Искаме правдивост, а не възмездие

Екипът, воден от основния прокурор на Бергамо Мария Кристина Рота, към този момент разпита губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана и районния здравен министър Джулио Галера, които настояват, че националното държавно управление е трябвало да реши дали избрани региони би трябвало да бъдат затворени.

Кодоньо бе подложен под карантина на 21 февруари. Ломбардия и още 14 региона в прилежащите райони Венето, Пиемонт и Емилия Романя – на 8 март, а цяла Италия – два дни по-късно.

Галера споделил на Рота, че било ясно от 23 февруари за открити доста положителни случаи към Нембро и Алцано, само че държавното управление не подхванало дейности.

Конте съобщи през април, че "ако Ломбардия е желала, Алцано и Нембро е можело да бъдат направени червени зони ", отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР