Премиерът на Испания Педро Санчес поиска омбудсманът на кралството да

...
Премиерът на Испания Педро Санчес поиска омбудсманът на кралството да
Коментари Харесай

Испания: Омбудсманът да разследва сексуалните посегателства върху деца от католически свещеници

Премиерът на Испания Педро Санчес изиска омбудсманът на кралството да проверява сигналите за полово малтретиране на малолетни и малолетни от страна на Католическата черква в страната.

Решението идва след близо три годишно следствие на вестник „ Ел Паис “, резултатите от които бяха връчени на папа Франциск и ръководителя на Испанската епископска конференция Хуан Хосе Омела.

Според „ Ел Паис “ случаите на полово принуждение над деца са хиляди, само че в продължение на повече от 70 години са прикривани от Католическата черква.

Проблемът стана обществено притежание, когато известният каталунски публицист Алехандро Паломас описа детските си прекарвания в католическото учебно заведение.

Няколко дни по-късно бе признат от премиера Педро Санчес и получи заричане, че идната седмица Социалистическата работническа партия ще внесе в Народното събрание незаконодателно предложение, с което ще разпореди на омбудсманът цялостно следствие по проблема.

Ще го подкрепя самостоятелна комисия от специалисти, представители на обществени администрации, психолози, сдруженията на жертвите и самата Църква.

След това резултатите от следствието ще се обсъдят в пленарна зала и ще се одобряват ограничения, с които да се постави завършек на безнаказаността на духовните лица.

Идеята среща съпротивата на епископите, които настояват, че са правили лични изследвания, само че отхвърлят да дадат информация за тях.

Главният прокурор Долорес Делгадо също ще проверява злоупотребите с деца и към този момент е поискала от районните прокурори да ѝ дават цялата документи по отношение на подадени тъжби и осъществените дейности по тях.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР