Премиерът на Испания Педро Санчес е обсъдил с китайския лидер

...
Премиерът на Испания Педро Санчес е обсъдил с китайския лидер
Коментари Харесай

Педро Санчес защити пред Си Дзинпин мирния план на Украйна

Премиерът на Испания Педро Санчес е разискал с китайския водач Си Дзинпин мирния проект, препоръчан от Украйна за преустановяване на войната. При срещата им в Пекин той му е предложил да се срещне с Володимир Зеленски, с цел да научи " от първа ръка неговия проект ", за " реализиране на обективен и дълготраен мир " във война, която е определил като " противозаконна и несправедлива ".

Санчес е първият задграничен държавен началник, който Си Дзинпин приема след преизбирането си през предходната година и първият с който се среща след визитата си в Москва. В продължение на час и половина двамата да разискали опцията за привършване на войната в Украйна, като Санчес е предложил договарянията за мир да са основани на предлагането на Киев за ценене на " суверенитета и териториалната целокупност на страната ".

Решението, препоръчано от Зеленски, включва като изискване за договаряне - изтеглянето на съветските войски от територията на страната му, точка, която не беше включена в китайския проект. Именно Украйна, " като свободна и суверенна страна, е тази, която би трябвало да " взема решение бъдещето си “, сподели Санчес на конференция в посолство измежду срещата. Той е благодарил на китайския водач за включването на точката за неизползване на нуклеарни оръжия в проекта му, показан на Путин.

Според екипа на Санчес Китай е от дребното страни, които могат да повлияят на Путин и да имат решаваща роля за края на войната. Затова през идващите седмици се чакат няколко визити в Пекин на западни водачи, измежду които френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Ще споделим дружно опциите и ще се надигнем пред провокациите за по-задълбочен подтик на двустранното развиване ", е споделил от своя страна Си Дзинпин. Той е обърнал внимание на другарството сред Китай и Испания, както и на положителните търговски връзки.

Посещението на испанския министър председател съответствува с 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Мадрид и Пекин.

Източник БНР

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР