Премиерът на Грузия - Георгий Гахария, обяви на брифинг тази

...
Премиерът на Грузия - Георгий Гахария, обяви на брифинг тази
Коментари Харесай

Грузинският премиер подаде оставка заради арестуван опозиционер

Премиерът на Грузия - Георгий Гахария, разгласи на брифинг тази заран, че подава оставка поради различия с екипа си по въпроса с аресто на опозиционера Ники Мелия - ръководител на партията " Единно национално придвижване " на някогашния президент Михаил Саакашвили.

" За страдание, защото не мога да се схвана с екипа по тази тематика, взех решение да напусна заеманата служба ", съобщи Гахария.

В офиса на партията " Единно национално придвижване " одобриха изявлението му с аплосисмент и скандираха, че са победили.

Снощи тбилиският градски съд удовлетвори настояването на прокуратерата да промени мярката за неотклонение на Мелия в арест. Във вторник бе свален депутатсткият имунитет на Мелия, след което прокуратурата изиска от съда той да бъде задържан, тъй като отхвърля да заплати гаранцията от 40 000 лари (над $12 000). Съдебното съвещание през вчерашния ден продължи повече от 6 часа.

В момента Мелия се намира в офисите на своята партия, а опозиционери от разнообразни партии охраняват постройката и декларират, че няма да го предадат на полицията.

Мелия е упрекнат в образуване и управление на безредиците и антируските демонстрации през юни 2019 година Следствието един път към този момент изиска от Народното събрание да му смъкна имунитета, което и стана, след което Мелия бе задържан, само че по решение на тбилиския градски съд бу освободен под гаранция от 30 000 лари ($9000) и при изискване да носи електронна гривна за следене. 

След парламентарните избори през 2020 година Мелия още веднъж бе определен за народен представител, въпреки и да отхвърли да влезе в Народното събрание. На един от митингите, на които опозицията настояваше за нови парламентарни избори, той смъкна и хвърли проследяващата гриван в тълпата. След това съдът преразгледа изискванията за освобождението му и наложи новата гаранция от 40 000 лари. Мелия отхвърли да я заплати, а основната прокуратура го предизвести, че следователно ще бъде задържан. Беше му даден срок до 12 февруари.

Мелия смята самичък себе си за " заложник на Русия " и твърди, че няма да заплати гаранцията, налооена му поради съветски народен представител. Той има поради депутата от съветската Дума Сергей Гаврилов, след чиято аудиенция в Тбилиси започнаха антируските акции през лятото на 2019-а. Тогава Гаврилов, в изявление за " ТВ Пирвели " похвали ръководещата партия " Грузинска фантазия ", която била предотвратила държавен прелом, до момента в който опозицията дискредитира репутацията на Грузия в очите на съседите и се пробва " оптимално са усложни и скапе връзките на Грузия с вероятни търговски, стопански, културни и духовни сътрудници " и " да я откъсне от нейните другари ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР