Премиерът на Албания взе отношението за позицията на България за

...
Премиерът на Албания взе отношението за позицията на България за
Коментари Харесай

Премиерът на Албания: Ветото на България за РСМ е позор

Премиерът на Албания взе отношението за позицията на България за Северна Македония. 

Ветото на България върху напредването на Северна Македония към Европейския съюз е срам. Това съобщи албанският министър председател Еди Рама, откакто дойде за специфична среща на върха за Балканите с водачите на Европейски Съюз, които той упрекна в " изтощение ", оповестява " Ройтерс ".

Позор е, че страна от НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а точно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа с 26 други страни от Европейски Съюз, които към момента стоят в плашеща проява на изтощение, означи той.

" Ройтерс " напомня, че през 2020 година България блокира началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз поради спор, обвързван с историята и езика. Членството на Албания също е арестувано, тъй като Европейски Съюз свърза нейния прогрес с този на РСМ.

В своя коментар Рама, който за малко обмисляше да не участва на срещата на върха, имаше поради разочарованието на шестте балкански страни претенденти за участие в Европейски Съюз - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - по отношение на това, че Франция и Германия не вършат задоволително, с цел да притиснат България да анулира ветото.

Подобно решение на Европейски Съюз изисква цялостно единогласие сред всички 27 страни членки на блока, написа

Вие сте неразбория, момчета, безапелационен бе албанският министър председател.

Жителите на Балканите от дълго време мечтаят да се причислят към Европейски Съюз след етническите войни през 90-те години на предишния век, когато Югославия се разпадна.

Северните страни, като Франция и Нидерландия, обаче стопираха процеса на разширение на Европейски Съюз, опасявайки се от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 г. и неприятно ръководената миграция на източноевропейски служащи към Англия, която настрои доста британци против Европейски Съюз.

От своя страна, преди срещата в Брюксел през днешния ден немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че страните от Западните Балкани би трябвало да имат реалистична опция да се причислят към Европейския съюз, след като дълги години са работили интензивно, с цел да изпълнят изискванията за влизане в блока.

Гражданите на Западните Балкани чакаха съвсем 20 години за опцията да станат членове на Европейски Съюз, акцентира той.

От изключителна значимост е това да се трансформира в надеждно заричане, защото многото старания, които тези страни са подхванали, в последна сметка би трябвало да доведат до приемането им в блока, уточни Шолц и добави, че Германия ще работи за тази цел.

След като вчера заплашиха да бойкотират срещата на върха на Европейски Съюз за Западни Балкани, водачите на Сърбия, Албания и Северна Македония въпреки всичко отидоха в Брюксел, добавя " Политико ".

В общо изказване президентът на Сърбия Александър Вучич, албанският министър председател Еди Рама и министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски оповестиха, че решението им за взаимно присъединяване е " следващата стъпка към напредъка, само че и явен сигнал, че макар многочислените спънки, ние продължаваме да вършим градивен принос по пътя към европейската интеграция ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР