Премиерът Ли Къцян при откриването на форума 16+1 в Будапеща

...
Премиерът Ли Къцян при откриването на форума 16+1 в Будапеща
Коментари Харесай

Вечерни новини: Китай обеща още инвестиции в Източна Европа, Германия се насочва към вече пробваната коалиция

Премиерът Ли Къцян при откриването на форума " 16+1 " в Будапеща

© Laszlo Balogh Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Местна тайфа с присъединяване на служители на реда заплашва публицисти във Враца, ГЕРБ са нервни, идва гласуването за бюджета, а Германия ще търси метод да образува държавно управление
26 ное 2017
Вечерни вести: Бюджетът напредва без промени, а следващата година няма да има финансиране за нови медикаменти и лечебни заведения

И още: Минималните адвокатски възнаграждения би трябвало да се трансформират, румънското държавно управление оцеля, мангановата мина в Оброчище е трябвало да си изиска банкрута
23 ное 2017
Вечерни вести: Управляващите ще могат да употребяват ББР за всичко, а Брюксел отново видя проблеми във финансовия бранш

И още: Язовир " Бели Искър " е рисков, институциите се карат кой да го ремонтира; В Германия либералите подготвени на нови договаряния с Меркел, само че с условия; Ратко Младич с доживотна присъда
22 ное 2017 По традиция първият сняг в България се свързва с всеобщ блокаж на превоза, а оттова и на цялата страна. В понеделник " блокирана " откъм събития беше и политиката. Водещата политическа вест бе за конфликта на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов в Софийския градски съд - тя го нарекла апаш в телевизионно изявление ( " Крадецът вика дръжте крадеца! " ), той се почувствал оклеветен и изискал 26 000 лв. обезщетение; в отговор Нинова декларира, че тя пък се почувствала наранена от прозвището " Госпожа Лъжа ", която министър председателят й лепна отново по малкия екран, и оцени това на 30 100 лева
На този декор апелът на извънпарламентарната съпротива за гласност на отчета за АЕЦ " Белене " и наближаващото цялостно рухване на визите за Канада минаха съвсем неусетно.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Китай даде обещание вложения от $3 милиарда в Централна и Източна Европа

Китай разгласи на конгрес в Будапеща, че ще обезпечи нови над 3 милиарда $ за планове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), само че този план на Пекин с 16-те някогашни комунистически страни от региона тревожи сътрудниците им от Западна Европа. По данни на FT и вашингтонския Център за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) от 2012 година до момента китайски компании, подкрепени от държавни банки, са оповестили в региона вложения в инфраструктура и сродни промишлености в размер на към $15 милиарда Засега най-малко средствата подминават България. Вероятно по тази причина София изиска и получи семейството на срещата следващата година.

Дипломати, представени от FT, считат, че посредством по-бедните източноевропейци Пекин пробва да подкопае разпоредбите на Европейски Съюз за бистрота в публичните поръчки и предварителна инспекция на вложители от трети страни в стратегически браншове. Това може да задълбочи още повече така и така възходящите напрежения Изток - Запад в самия съюз.

Германия се насочва към позната коалиция: Меркел - Шулц

Политическа турбуленция в Германия може би завършва - президентът Щайнмайер ще се срещне с канцлера Ангела Меркел и водача на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, с цел да разиска опцията за образуване на втора огромна коалиция. Представители и на двете партии упорстват за реалистични упования в настояванията, а решението на Шулц да изведе партията от съпротива беше посрещнато със смесени реакции както от гласоподавателите, по този начин и от самите социалдемократи. Между двете огромни парии има разлики в позициите им за данъчната и бежанската политики.

Засега крайният резултат от договарянията остава нерешителен. А спасението на политическата непоклатимост в Германия може да изиграе поредна неприятна смешка на социалдемократите и на идващите избори да получат още по-малко гласове.

Извънпарламентарни партии желаят цялостният отчет на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " да е обществен

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи обществен цялостния отчет на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ", съгласно който сякаш има вид централата " да е рентабилна " при избрани условия, приканиха в писмо извънпарламентарните обединения ДСБ/Нова република, " Да, България ", " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС. Документът е от близо 1000 страници, само че бе оповестено единствено обобщение от 9 страници с оправданието, че отчетът още не е бил дефинитивно приключен.

Без цялостния отчет не стават ясни данните, подадени от БЕХ, на чиято база са правени сюжети и модели за дефицит на електрическа енергия в страната. Това е и една от аргументите за подозренията на специалисти, че с документа ГЕРБ пробва да оправдае задвижване на плана. Петте партии обръщат внимание и на обстоятелството, че жителите индиректно заплащат за изработването на отчета и имат право да се срещнат с неговото наличие.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Принц Хари и актрисата Меган Маркъл насрочиха женитба през пролетта

Петият правоприемник на британската корона принц Хари се е сгодил за американската актриса Меган Маркъл по-рано този месец, а сватбата е планувана за идната пролет, оповестиха международните организации. Маркъл е с три години по-голяма от принца - тя е на 36 години, а той - на 33. Освен че няма кралска кръв, че е американка и майка й е афроамериканка, бъдещата брачна половинка на принца е и католичка. Доскоро това автоматизирано би извадило Хари от реда на наследниците на трона, само че от 2015 година работят нови правила за кралското заместничество, които разрешават бъдещият крал или кралица да имат брачен партньор католик, написа BBC.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Канадските визи за българи падат от 1 декември

От 1 декември (петък) българите и румънците към този момент няма да имат потребност от визи, с цел да пътуват до Канада. Въпреки това пътуващите със аероплан до страната за период до 6 месеца за туризъм, бизнес или посещение, би трябвало да подадат искане в е-системата на адрес Canada.ca/eTA, с цел да получат позволение, годно за 5 години. Тези, които влизат през сухопътни и морски граници, както и притежателите на визи нямат потребност от такова позволение.

Канада смъкна визите за българи като част от договарянията за комерсиалното съглашение с Европейски Съюз - СЕТА. Отпадането на визите не дава право на работа там, напомнят от българското външно министерство. Ако желаят да работят, пътуващите за страната би трябвало да са получили авансово позволение за това.

Депутатите ще гласоподават по-строги правила за кредитирането сред свързани лица

Парламентарната бюджетна комисия ще прегледа на второ четене във вторник измененията в Закона за кредитните институции, чиято концепция е да затегне кредитирането сред свързани лица.

Текстовете адресират поетите от Българска народна банка задължения пред МВФ и Световната банка след оценката на финансовия бранш в България. Те би трябвало да засилят контрола на централната банка при издаването на лицензи и надзора на обвързваните лица.

Американският Сенат ще изслуша претендента за ръководител на Фед Джером Пауъл

Номинираният от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за нов ръководител на Федералния запас Джером Пауъл ще опише пред Сената проектите си по какъв начин би управлявал централната банка на страната, в случай че бъде утвърден за поста. Като цяло упованията са той да резервира курса, следван от Джанет Йелън, която стана известна с по-предпазливата си парична политика. За разлика от предшественичката си обаче Пауъл е последовател на концепцията, че е време за разхлабване на регулациите във финансовия бранш.

Инвеститорите ще наблюдават изключително деликатно и какво ще каже 64-годишният юрист и капиталов банкер във връзка с инфлацията, изключително откакто протоколите от последното съвещание на Фед демонстрираха, че измежду членовете на борда на централната банка има различия за какво инфлацията е ниска и по какъв начин да се противодейства на това.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Европейската комисия предложи да бъде основана Европейска работа по труда, както и да бъде въведен обединен социалноосигурителен номер в Европейски Съюз . Очаква се предложенията да бъдат прегледани през пролетта. Новата работа би могла да следи за спазването на европейското трудово законодателство в региона на командироването на служащи и устройването на работа в непозната страна, както и да обезпечи координация сред националните управляващи, работещите и службите за обществена сигурност.

Европейска комисия утвърди новите правила за платежните услуги , които разрешават на потребителите да употребяват новаторски услуги, предлагани от така наречен fintech компании, като в това време се резервира прецизна отбраната на данните. Очакванията са новата евродиректива да направи електронните заплащания в магазините и по интернет по-сигурни и да отвори доста благоприятни условия пред fintech промишлеността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР