Премиерът лъже за ниските нива на контрабандата при цигарите. Това

...
Премиерът лъже за ниските нива на контрабандата при цигарите. Това
Коментари Харесай

Румен Петков: Бойко Борисов лъже юнашки за контрабандата на цигарите

Премиерът лъже за ниските равнища на контрабандата при цигарите. Това мнение отбрани в ефира на БТВ Румен Петков, член на ИБ на АБВ. Той бе безапелационен, че информацията на държавното управление елементарно може да бъде опровергана от един бърз разбор на данните за формалния пазар на тютюневи произведения за последните към 10 години.
„ Ще кажа доста внимателно, че министър-председателят лъже юначен. Започвам да оставам с усещането, че той стартира да си има вяра, че контрабандния дял на цигарите е към седем %. Давам за образец две неща. Първо, към 2005-2008 година са облагани с данък към 21-22 милиарда къса цигари, предходната година са към 13 милиарда. Е, ние считаме ли, че пушачите в България са намалели с 50 %? Не ми наподобява правдиво. Второ, има един интернационален институт „ Нелсън ", който е приет в целия свят, с холандско-американско присъединяване и седалище в Ню Йорк. Очевидно ние сме го заобиколили този институт, а тук наши локални вносители, производители на цигари са правили това проучване. Тук има спор на ползи, явно. Не знам за какво ние се лишаваме от услугите на института „ Нелсън ", който е посочил в целия свят не просто обективност, а и потенциал. Така че да твърдим ние, че пушенето в България е намаляло на половина, ми се коства несериозно. И да го кажем това, навръх холандския министър-председател, чиято страна е участник в този интернационален институт („ Нелсън " бел.ред), ние просто се злепоставяме. Ако замеряме европейските си сътрудници с такива небивалици, то ние ще им покажем, че сме подготвени да институционализираме лъжата от името на държавното управление ".
Румен Петков взе отношение и по тематиката за рокадата в управлението на НСО и зачестилите в последно време изказвания, че в службата има напрежение и нередности. По думите му е видно, че върху структурата е оказван напън през последните няколко месеца, без да се излагат ясни и безапелационни обстоятелства и причини пред обществото, което при положение като този е безусловно належащо.
„ Вицепремиер да каже, че службата ни е опасност за висшите държавници - за мен е нихилизъм. Или той би трябвало да каже, че засяга съответно избрани чиновници или условия. Но да излезеш и гръмотевично да кажеш, че НСО е опасност за висшите ни държавници е безконтролно, неуместно и подло ", съобщи той.
Според Петков изказванията, че щатът на Националната работа за защита е раздут, се вършат без да се вземат поради какви са дилемите на това ведомство, което е ангажирано с защитата на политици, интернационалните събития, както и на здания на държавните институции като парламент, президентство и прочие.
„ Службата несъмнено би трябвало да бъде преструктурирана, несъмнено би трябвало да бъде усъвършенствана, само че би трябвало да се знае и че тя е нужна на страната. Тя би трябвало да основава чувство за държавност и сигурност. Според мен е добре да бъде направен един вътрешен устав, в който е категорично и ясно написано какво не може да прави един чиновник на НСО, и какво може да прави, по време на работа и отвън нея ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР