Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква до няколко седмици да

...
Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква до няколко седмици да
Коментари Харесай

Евроинтеграцията на Северна Македония ще се ускори до няколко седмици, обяви премиерът

Премиерът Кирил Петков съобщи, че чака до няколко седмици да се форсира процесът на европейска интеграция на Северна Македония. Изявлението си той направи след срещата с сътрудниците си от Северна Македония, Румъния и Черна гора в резиденцията в Бояна.

" Република Северна Македония има място в европейското семейство и това би трябвало да се случи допустимо най-скоро. Ние като държавно управление сме ангажирани да реализираме това, само че има поетапни цели, които би трябвало да се изчистят, в това число правата на малцинствата ", изясни Петков, представен от Българска национална телевизия.

" Чувствам, че имам другари до себе си и исторически нашите връзки се усъвършенстваха извънредно доста, тъй като си приказваме постоянно и имаме обща цел. С рецесията с Украйна евроинтеграцията на Западните Балкани става още по-важна, " съобщи още Кирил Петков.

Министър-председателят сподели, че напълно скоро ще има вести за напредъка на взаимната историческа комисия. Петков отхвърли да навлезе в конкретика по този въпрос, като посочи, че първо желае да се запознае с отчета на историците.

Именно тъй като си приказваме толкоз доста и имаме обща цел. При сегашната рецесия с войната в Украйна, Западните Балкани би трябвало да поемат пътя към присъединение към Европейски Съюз на РСМ и Албания. Очаквам през идващите няколко седмици този развой да се форсира. Имаме положителни вести, що се отнася до двустранните срещи сред обособените министри. Чувам положителни вести от историческата комисия. Някои от въпросите, които изглеждаха сложни за превъзмогване, в този момент наподобяват доста реалистични. Имам желание да се движим напред, колкото се може по-бързо. Оптимист съм за целия развой и че можем да реализираме всичко “, съобщи Кирил Петков.

Политиката на разширение се трансформира в политика на сигурност, добави министър председателят на Северна Македония. По думите му прекъсването на процеса води до неустойчивост в района, тъй като основава опция за зловредни въздействия от трети страни.

„ Забавянето на процеса на присъединение на страните от района основава алтернативи, което може да докара до понижаване на доверието на жителите от Европейски Съюз “, счита Димитър Ковачевски.

Северна Македония координира дейностите си и полезностите си с Европейския съюз, добави министър председателят на районен съд Македония.

" РСМ остава мощно ангажирана за положителни добросъседски връзки с всички страни от района ", приключи Димитър Ковачевски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР