Премиерът Кирил Петков внесе по куриер оставката на кабинета в

...
Премиерът Кирил Петков внесе по куриер оставката на кабинета в
Коментари Харесай

ПП и БСП синхронно не отидоха при президента

Премиерът Кирил Петков внесе по пощальон оставката на кабинета в Народно събрание, само че пренебрегва консултациите на Дондуков 2 за сформиране на ново държавно управление . Продължаваме промяната (ПП) и Българска социалистическа партия поредно отхвърлиха да пратят свои представители при президента Румен Радев, което е срещу конституцията, както ги разкритикуваха юристите.

Напомняме, че предходната седмица това ръководство стана първото в историята, свалено с избор на съмнение . Всъщност, тази работа я прави Народното събрание и " претекстът " е неистинен.

От Политическа партия внесоха писмо в президентската институция, с което осведомиха за неспособност да вземат участие в диалозите за връчване на мандат. Формалният претекст, който акцентираха, бе, че сега се занимават със " незабавната работа по актуализацията на бюджета ”. Към това от партията на Петков показаха и други задължения, които не разрешават да явяване - Национален съвет на Политическа партия в понеделник и съвещания с съдружните им сътрудници във вторник. Формацията изиска обособена дата, до момента в който другите партии ще проведат диалозите с президента според оповестената към този момент поредност.

Тъй като поправките в бюджета отиват в пленарната зала в сряда,  когато и ще се гласоподават, излиза, че депутатите на групировката ще бъдат подготвени да отидат при Радев най-рано в четвъртък. Само, в случай че НС  завърши с тематиката до тогава.

Малко по-късно и от Позитано 20 оповестиха, че управлението на ПГ на Българска социалистическа партия няма да взе участие в консултациите при президента. Оттам излязоха със същия мотив, че " сега тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки оферти ”. " Ще участваме в съвещания в различен ден, когато сме сигурни, че сме обезпечили фамилиите и стопанската система за идващите месеци ”, обявиха от Левицата. През това време съгласно източници на 19 минути соцлидерът Корнелия Нинова не напуща кабинета на Петков, където двамата са се барикадирали.

На този декор, диалогът сред Радев и някогашните ръководещи от ГЕРБ протече умерено. От партията на Бойко Борисов демонстрираха, че са подготвени да трансферират отговорността за сформиране на предстоящ кабинет на президента.

Шефът на ПГ на партията Десислава Атанасова повтори, че в случай че мандатът за сформиране на държавно управление стигне при тях, те ще му го върнат допустимо най-бързо. Целта е президентът да стигне до третия мандат. Тогава разполага със свободата да избере на коя парламентарна групировка да го връчи. Ако и той се окаже несполучлив, Радев ще би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи длъжностен кабинет и да свика предварителни избори.

Президентът се поинтересува от преценката на ГЕРБ-СДС дали е допустимо да се сформира ново управническо болшинство в сегашния парламент, което да поддържа ново държавно управление. " Потенциал за кардинална коалиция няма. За безпринципна евентуално има доста ”, изрично отсече депутатът от групировката и някогашен вицепремиер Томислав Дончев.

Последва диалог с Движение за права и свободи, което се разгласи за провеждането нови избори. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ съобщи пред Радев, че актуалната политическа рецесия е натурален завършек на " политиката, учредена на лъжата и омразата ". Той също изрази мнение, че " в това Народно събрание мъчно ще се откри разговор за хомогенно болшинство ”.

 

Във вторник  президентът ще проведат съвещания и с представители на ИТН, Демократична България и Възраждане.

 

Егор Глазунов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР