Премиерът Кирил Петков ще проведе среща с кмета на София

...
Премиерът Кирил Петков ще проведе среща с кмета на София
Коментари Харесай

Кирил Петков ще пита Фандъкова защо парите за детски градини не се усвояват

Премиерът Кирил Петков ще организира среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която ще се търси отговор на горещия въпрос за какво при отпуснати от страната средства за градеж на нови детски градини, парите се усвояват.

“Взето бе решение да бъде извършена взаимна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с министъра на образованието Николай Денков, която да се състои при премиера Кирил Петков и на която да бъде разисквано за какво има неусвоени средства по националната стратегия за създаване на детски градини и училища”, уточни в четвъртък началникът на кабинета на държавното управление Лена Бориславова.

Тя не сподели на каква стойност са неусвоените средства, само че даде обещание детайлна информация след срещата с Фандъкова.

“Необходимо е да се обясни каква е повода средствата да не бъдат усвоени, в случай че сме изправени пред сериозен дефицит тук-там в детските градини и ясли в София”, добави Бориславова. Многократно от столична община са се оправдавали, че има проблем с обезпечаването на терени за нови детски градини, обсъждани са хипотези за катурване в детски градини на съществуващи здания. От " Спаси София " пък упорстваха част от постройките на администрацията на общината да бъдат освободени за детски градини.

Наред с тези пояснения обаче един от проблемите са и буксуващите публични поръчки и градежи. За тях неотдавна, като бяха посочени единствено излъчени от партии от опозицията. Кметът на София, тъй като преди години поискали да се понижат броя на децата в група.

Неусвоените пари със задна дата

Последно през лятото. От данните тогава стана ясно, че са отпуснати с разпореждане на Министерски съвет общо 68 млн. лева, от които 65 млн. лева за столицата. Данните на МФ обаче демонстрират, че 74% от средствата са неусвоени към 30 юни 2021 година

Усвоени са едвам 11% от парите или 10 млн. лева, като се чака до края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лева



Интересно е, че за 13% от средствата към момента даже не са оповестени публични поръчки. От Столична община показаха, че заплащания се вършат единствено за осъществени действия, а не под формата на задатъци.

Размерът на казуса

Около 10 000 деца в София тази година не съумяха да намерят място в общински детски градини, и към 4 000 деца в частни. Това стана причина и за.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР