Премиерът Гълъб Донев влезе в спор с лидерът на БСП

...
Премиерът Гълъб Донев влезе в спор с лидерът на БСП
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите

Премиерът Гълъб Донев влезе в спор с водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за политиката по приходите по време на парламентарния надзор. 

По принцип служебното държавно управление няма и не може да има лична политика по приходите, в това число и за тяхното нарастване, а е длъжно да следва заварената политика, в това число настоящото законодателство, съобщи служебният министър председател. 

Донев напомни, че служебното държавно управление предлага на Народното събрание да одобри така наречен удължителен закон за бюджета, които да работи досега, в който формирано постоянно държавно управление предложи собствен бюджет.

" Половин милион души ще бъдат небогати служащи. Отдавна настояваме да въведем разбиране енергийна беднотия. Вчера научаваме, че това разбиране от служебното държавно управление имат намерение да влезе от 2024 година През най-тежките зимни месеци няма да им помощ за най-уязвимите хора ", отвърна водачът на социалистите. 

" Това, което направи служебното държавно управление във връзка с приходите, с цел да може да помогне на българските жители да посрещнат есенно-зимния сезон, е да отпусне спомагателни 20 млн. лв. към лица и фамилии, които са отвън обсега на подкрепените за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хиляди лица и фамилии ", отговори Донев.

Той добави, че политиката по приходите е дълготрайна и по тази причина би трябвало да се създава и ползва от постоянно държавно управление. " Към сегашния миг служебното държавно управление няма право да образува политика по приходите, а ползва политиката такава, каквато е заварена от предходното постоянно държавно управление, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет ", сподели още служебният министър председател.

Нинова уточни, че със замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. в България ще има към половин милион души, които попадат в графата работещи небогати. Тя добави, че по време на разискванията на бюджета от нейната парламентарна група ще упорстват за гласуването на нов обществен пакет в помощ на жителите.

Тя попита служебния министър председател за какво се усилват бордовете на държавни предприятия. И даде образец с съответно сдружение, където сега се назначавали нови 16 души в администрацията.

В отговор Донев я препрати към отрасловия министър за детайлности. Ще направя инспекция, само че надълбоко се колебая в точността и верността на данните, които са изнесени, изясни той.

Служебният министър председател разяснява и износа на горива, като акцентира, че  Министерският съвет не е приемал решения за унищожаване на възбраната за експорт им , създадени от съветски нефт. 

" Ще създадем преценка дали тази възбрана ще докара до понижение на цените на горивата или тъкмо противоположното. От преработката на недопечен нефт не се създават единствено бензин и дизел, създават се и доста други вещества от софтуерния развой, за които би трябвало да има място и размери, където да бъдат складирани. Отговорете си на въпроса: Когато рафинерията се задръсти от първични материали, които няма къде да пласира, по какъв метод цената на горивата ще се отрази на вътрешния пазар? ", уточни Донев от парламентарната естрада.

Служебният министър председател отговори на въпрос от народния представител от " Демократична България " Мартин Димитров, който потърси информация от Гълъб Донев за това готви ли се възбрана за експорт на горива.

" Няма разбор по какъв начин възможна анулация на възбраната за експорт на горива ще се отрази на цените ", счита депутатът.

" Намерението на служебното държавно управление да анулира въведената от предходния кабинет възбрана за експорт на горива, създадени от съветски нефт, наподобява извънредно голословно. Дерогацията, която Европейската комисия даде на България, би следвало да докара до изгоди за българските консуматори в посока на по-ниски цени на горивата ", показва Мартин Димитров в своя въпрос.

Гълъб Донев заяви, че се работи се по законопроект за използване на европейския правилник за справяне с високите цени на електрическата енергия. 

В момента се работи по план на нормативен акт по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври, по отношение на незабавната интервенция за справяне с високите цени на електрическата енергия, съобщи служебният министър председател. 

Донев увери, че събраните свръхприходи, генерирани от производителите на електрическа сила, ще се употребяват за продължение на стратегиите за финансирането на ограничения в поддръжка на крайните консуматори, за намаляване на въздействието на високите цени върху тях. " Производителите, които имат под пределните разноски, ще вършат вноски във Фонд енергийна сигурност на електроенергийната система ", уточни служебният министър председател.

Гълъб Донев напомни, че мярката ще бъде в помощ главно на дребните и междинни предприятия, а крайните битови консуматори не престават да бъдат предпазени от контролираните цени, които са сензитивно по-ниски от борсовите.

Отговорът на служебния министър-председател бе на въпрос на народния представител от " Български напредък " Георги Самандов, който изиска информация за това по какъв начин държавното управление се готви да приложи европейския правилник и има ли функционална подготвеност държавните институции да стартират осъществяване на дейностите по него.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР