Премиерът Бойко Борисов за пореден път прояви безпочвен оптимизъм за

...
Премиерът Бойко Борисов за пореден път прояви безпочвен оптимизъм за
Коментари Харесай

Борисов вече спасява милиони с недовършен завод за бъдеща ваксина

Премиерът Бойко Борисов за следващ път прояви неоснователен оптимизъм за оправянето на страната ни с пандемията от COVID-19. Този път, на фона на протичащата с безчет проблеми и прекомерно надалеч от упованията акция по имунизиране, той заприказва, че страната ни ще стартира да създава българска ваксина против ковид. При това Борисов изрази твърда убеденост, че всичко ще се развие бързо и сполучливо за страната ни, без значение от това, че сега страната ни не е минала нито един стадий от тестванията на сходна ваксина, камо ли да има получено утвърждение.

" Имаме подготвеност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим незабавно на какъв стадий е нашата база. Много съм благополучен, тъй като на европейската карта за имунизация ще се причисли и България. Много страни ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Дори да започват през днешния ден другите, ще са с 16 месеца след нас ", с огромна увереност сподели Борисов при визитата си в новата фармацевтича база към " Антибиотик " в Разград. " За наша наслада, вие сте мислили далновидно и, до момента в който другите стартират да вършат, ние сме на стадий монтиране на машини ", поощрително сподели министър-председателят пред присъстващите представители на завода.

Засега обаче думите му са повече фантазии и положителни пожелания. Както е известно, през февруари имунологът от Българска академия на науките проф. Андрей Чорбанов съобщи, че Българската академия на науката е подготвена през лятото да покаже прототип на българска ваксина против ковид, която да основава имунен отговор против всички разновидности на вируса. По-късно стана ясно, че са нужни 120 000 лева в помощ на създаването на родния препарат. Отделно са нужни по няколко месеца (при това в най-хубавия случай) за всеки един от стадиите за утвърждение - експериментиране върху доброволци, върху заболели, както и утвърждение от лекарствените регулатори.

Борисов бе посещаване с обичайния си сателит в джипа - зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, а този път с него бе и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР