Премиерът Бойко Борисов ще бъде на аудиенция във Ватикана при

...
Премиерът Бойко Борисов ще бъде на аудиенция във Ватикана при
Коментари Харесай

Борисов при папата за 24 май

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на визита във Ватикана при Негово Светейшество папа Франциск по случай 24 май - Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност.

Това ще е втората среща на Борисов с папа Франциск.

Последната му аудиенция във Ватикана бе преди три години, като в делегацията си тогава той взе двама министри и седем депутати - по един от всяка парламентарна група.

Тогава Борисов занесе на папата хранителница с изобразено успението на Свети Иван Рилски, в която от филигранно сребро бе подложен камък от гроба на светеца.

На собствен ред папа Франциск сервира на премиера плакет с изобразен ангел, държащ двете земни полукълба.

По време на тази първа среща с папа Франциск през 2015 година главата на Римокатолическата черква благослови българския министър председател и водената от него делегация, напомня "Епицентър ". Продължителността на срещата бе 15-20 минути, като повече от 10 минути Борисов и папата разговаряха на четири очи.

След срещата на папа Франциск с Борисов на визита дойде и македонският министър председател Никола Груевски. Делегацията на Македония обаче е трябвало да изчака, тъй като визитата на българската делегация се е оказало по-дълго от плануваното.

„ Забавихме се, малко се изнерви македонската делегация. Има едно евангелие – Асеманиевото евангелие, което е най-старото евангелие като културно-историческа полезност. Искаме Ватикана да ни разреши да участваме с него в ЮНЕСКО във безконечните монументи. Папата и кардиналът дадоха обещание да ревизират по какъв начин стоят нещата и се надявам същински, че ще получим такова позволение, тъй като това е най-първото ни евангелие “, изясни тогава министър председателят и даде обещание да "положим старания, с цел да има такова решение до идната аудиенция “.

Програмата на идната аудиенция премиера в Рим още не е конкретизирана. Традиционно обаче българските държавни водачи се срещат с нашата общественост в Рим. По време на предходната си аудиенция Борисов сервира венец пред паметника на Иван Вазов и взе участие в поклонение пред мощите на свети Кирил в базиликата "Сан Клементе ", където е заровен светецът.

Подобна бе програмата и на президента Румен Радев предходната година, когато той подари на папа Франциск икона на светите братя Кирил и Методий.

През 2010 година Борисов бе признат от папа Бенедикт XVI, а през 2002 година като основен секретар на Министерство на вътрешните работи се срещна с папа Йоан Павел II, когато той бе на посещаване у нас. “Незабравими са ми срещите и с тримата, само че папа Йоан Павел II просто фактически излъчваше такава святост, че не мога да не помни тази среща. Сега и папа Франциск е доста добър човек, от него блика доброта”, споделя Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР