Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Борисов поиска справка за нерегламентираните сметища в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви информация за всички нерегламентирани сметища в страната. „ Да заделим средства, да пратим да ги изчистят веднъж вечно и след това към този момент контролът да бъде нечовечен “, изиска министър-председателят при визитата си в Националния координационен център в Министерство на околната среда и водите за надзор върху противозаконния импорт на боклуци, наблюдаване на язовирите и въздуха.

Премиерът означи, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на Водноелектрическа централа „ Своге “. Той акцентира, че изхвърлянето на боклуци на нерегламентираните места би трябвало да се проверява като закононарушение. И добави, че наказания ще бъдат налагани на всички, в това число и на кметовете на съответните общини, които не упражняват надзор.

Националният координационен център към Министерство на околната среда и водите е основан за да се овладее противозаконния импорт на боклуци и да се реализира съгласуваност сред всички контролни органи, в това число Агенция „ Митници “, Гранична полиция и Регионалните инспекции по околната среда и водите.

По време на визитата министър Емил Димитров срещна премиера с опциите на системите за работа. В резултат на активността на звеното съотношението на нерегламентираните транспорти по отношение на общия брой на транспортите за импорт на боклуци от февруари до декември 2020 година понижа от 11,6 до 1%.

Звеното реализира и съгласуваност и наблюдаване на комплексните и значими язовири за дейно ръководство на водните запаси и предварителна защита на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята активност и във връзка с контрола върху замърсяването на въздуха.

През последните няколко месеца центърът е бил освежен и уголемен с спомагателни зали, било е обезпечено модерно техническо съоръжение, осведомителни системи и системи за видеонаблюдение, които дават опция за непрестанно наблюдаване и надзор в действително време.

Министър-председателя още веднъж стартира темета за това, че липсва позиция на президента Румен Радев за задържането на съветския опозиционер Алексей Навални. "Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общественост е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкоз, не е ужасно “, добави Борисов. „ Когато са нарушени нашите полезности, би трябвало да имаме позиция “, сподели Борисов и добави, че това не значи, че България се меси във вътрешните работи на Руската федерация или скапва връзките си със страната. „ Вътрешна работа несъмнено, само че ние когато организираме избори, за какво каним наблюдаващи от други страни да следят изборите - с цел да бъдат безусловно сигурни всички, че са почтени, транспарантни и ясни “, сподели министър председателят.

„ Не чух позицията на Радев и по изгонените съветски дипломати “, означи още той. „ Когато той приказва за Гебрев - със службите във Англия доста работим по тази тематика. И тези, които минаха тогава, са оповестени за личност нон грата. И там сме свършили всичко “, посочи Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР