Премиерът Бойко Борисов разпореди днес да се спре ваксинацията с

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди днес да се спре ваксинацията с
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре ваксинацията с "Астра Зенека"

Премиерът Бойко Борисов разпореди през днешния ден да се спре имунизацията с препарата на " Астра Зенека " в страната. Първоначално се смяташе, че главната причина е в партида, краткотрайно спряна в Австрия във връзка инспекция на здравословен проблем и смъртен случай откакто инжекцията е била сложена. От тази партида ваксини е получила и България.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов заяви, че през вчерашния ден жена на 57 година е умряла в Пловдив часове след имунизация. Проверява се дали има връзка сред двете събития. До решение по какъв начин да се действа отсега нататък с имунизациите на " Астра Зенека " е спрян електронният указател за записване на час за имунизация. От на следващия ден пък всички идващи от Африка ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина без значение дали имат негативен PCR тест.

" Дневник " следи обстановката с развиването на епидемията в страната онлайн. Какво се случва по света четете.

17:54ВМА разгласи, че слага единствено втора дозаЗаради спряната имунизация с " Астра Зенека " ВМА разгласи, че имунизационният център ще бъде с променено работно време през почивните дни. На 13 март (събота) екипите ще правят по график единствено слагането на втора доза в часовия диапазон от 9.00 до 12.00 часа.

В неделя (14 март) имунизационният център няма да работи.17:31Три часа и половина откакто публично бе спряна имунизацията с " Астра Зенека " в България, локалното отделение на компанията излезе с позиция. В нея се показва, че профилът на сигурност на имунизацията е необятно изследван във фаза III на клиничните изследвания и самостоятелният подробен обзор на данните удостоверява, че имунизацията се понася добре като цяло.

" В допълнение на данните от клинични изследвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което нараства размерът данни за успеваемост и профил на сигурност с имунизацията против COVID-19 на Оксфорд – " Астра Зенека " в действителната клинична процедура ", показва компанията. Допълва, че " прегледът на самостоятелните известия за странични резултати до този миг не допуска, че имунизацията може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай....Анализът въз основата ни данни за сигурност не демонстрира данни за нараснал риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на имунизацията във всяка обособена възрастова група, партида или страна. Всъщност следеният брой такива събития е доста по-нисък при лицата, получили имунизацията, в сравнение с би трябвало да се чака в общата популация, се споделя в известието.
Допълва се, че всяка партида минава през всички стъпки за оценка, по време на които се организират над 60 разнообразни контролни теста за качество. Съобщава се, че компанията има подготвеност да достави плануваните количества за България.16:51Лекари оповестяват за все по-млади пациентиПриемаме по-млади хора и то в по-тежко положение, само че клиничната картина е същата и като предходния вид на вируса. Само че този английски вариант визира хората сред 30 и 40 години, множеството младежи оцеляват популярност Богу, само че болестта протича по-тежко в този момент при тях. Това сподели пред БНР доктор Диана Лекова, началник на Covid звено в " Токуда ".

 Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Надежда Чипева, Капитал

На собствен ред тя показва, че с сътрудниците й чакат по-строги ограничаващи ограничения, с цел да не се изцчерта ресурса на здравната система за справяне със обстановката.

" Разбира се, би трябвало да има баланс сред икономическите ограничения и здравните, само че нищо не би трябвало да е за сметка на човешкия живот. Би помогнало прекъсването на децата от учебно заведение, само че в случай че вълната е по-голяма, ще би трябвало да има и други затваряния - заведения за хранене, молове, освен местни ограничения ", уточни доктор Лекова.16:36Борисов беседва с Курц за разпределението на ваксинитеПремиерът Бойко Борисов е провел телефонен диалог с австрийския канцлер Себастиан Курц. Борисов го подкрепил за методът на доставка и систематизиране на имунизациите, контрактувани от Европейската комисия, към страните членки на Европейски Съюз, оповестява държавната пресслужба.

Борисов оповестил, че би трябвало дистрибуцията на имунизациите да се осъществя на правилото, към който се сплотиха държавните и държавни ръководители по време на на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел беше посочено, че имунизациите следва да се доставят по едно и също време и би трябвало да се разпределят съразмерно на база популацията на страните членки, напомнил министър председателят.15:45БСП са подготвени за изключително съвещание поради имунизациите На ексклузивен брифинг Българска социалистическа партия разгласи, че държавното управление дължи отговори на обществото за имунизациите.

Кандидатът за народен представител Георги Михайлов подлага на критика ръководещите поради обстановката с имунизацията на " АстраЗенека " - до момента в който няколко страни в Европейски Съюз спрели потреблението й за дни, тази заран в България се употребила, до момента в който министър председателят Бойко Борисов разпоредил да спре. Той попита за какво решението сутринта е едно, а на обяд - друго. Причина за рецензиите бяха и несъществуващи места за имунизация.

Българска социалистическа партия разгласи, че е подготвена за изключително съвещание на Народното събрание за разрешаване на казуса с имунизациите, разгласи още Михайлов.14:50Записването за имунизация стопира засегаЕлектронният указател за записване на час за имунизация краткотрайно ще бъде спрян, заяви Костадин Ангелов. Причината е прекратяването на имунизациите против COVID-19 в страната с имунизацията на " АстраЗенека ", която се използваше за записалите се в регистъра.

Ангелов ще се срещне с представители на " Информационно обслужване ", които поддържат регистъра. Идеята е да бъде изписано известие, че хората краткотрайно не могат да се записват. Датите на към този момент записалите се ще бъдат изместени.

Подробности - 13:59Ваксинацията с препарата на " АстраЗенека " в страната стопира превантивно  Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Юлия Лазарова
Ваксинацията с препарата на " АстраЗенека " в страната стопира превантивно след смъртен случай в Пловдив, изясни министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. 57-годишна жена е умряла след имунизация, като до седмица ще бъде готово заключението на правосъдните медици. Пряка връзка сред имунизацията и настъпилата гибел все още не може да се одобри. Жената е била с редица съпътстващи болести. Ваксинацията не е направена с проблематичната партида от имунизацията, която към този момент не се употребява от няколко европейски страни.

Ангелов прикани хората, които са имунизирани, да бъдат спокойни. " Няма безусловно никакви терзания за хората, които са се ваксинирали. Нямаме публични данни, които да потвърждават причинно-следствена връзка ", разяснява той.

Подробности -.


13:50Заведенията размахаха пръст на шефа на РЗИ-СофияСобствениците на заведения, които след няколко месеца неспособност да работят за последната година, реагираха остро на на Данчо Пенчев, шеф на РЗИ- София. Пред Би Ти Ви в четвъртък Пенчев сподели, че към този момент има открити случаи на заболели от Коронавирус откакто са посетили заведения. Кафенетата и заведенията за хранене бяха отворени на 1 март.

Заради това от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията му насочат обществено няколко въпроса, свързани с това по кое време е правено цитираното проучване, по какъв начин е потвърдено, че хората са се заразили тъкмо след 22:00 ч и тъкмо в ресторант, по какъв начин е направено проучването след единствено 10 дни работа на заведенията, какъв брой хора обгръща то, кои чиновници са го създали и биха ли удостоверили достоверността му, каква е представителната извадка на това проучване, по какъв способ и така нататък

" Като браншови организации сме длъжни да желаяме обществено обявяване на всички обстоятелства към това проучване, в случай че то въобще съществува, тъй като към този момент няма да поносим сатанизиране, оклеветяване и целенасочени операции в ущърб на всички стотици хиляди български жители, заети в нашия отрасъл с безпочвени обвинявания, недоказани изказвания, тексаски таблички и всевъзможни други типове неистини и демагогии ", декларират двете организации.12:52Борисов още веднъж желае протокол за влизане на туристиСлед като Гърция, по който ще открие летния си туристически сезон през май, а България към момента не е дала информация по въпроса на евентуалните си задгранични посетители, министър председателят Бойко Борисов разпореди () за повторно да бъде основан подобен протокол и в България. Разпореждането му се отнася до министерствата на туризма и на външните работи. Това оповестява държавната пресслужба след работно заседание при премиера. Не е известно дали се работи по въпроса откакто един път той бе декларирал това.

" Да има критерии, по които всеки човек да е наясно по какъв начин може да посети България. Още от в този момент да могат туристите в Европа, а и освен в Европа, да знаят какво е належащо, в случай че дойдат на отмора в България. Така ще може и туристическият отрасъл да се приготви за активността си ", показва Борисов.

За подобен протокол неотдавна приканиха и някои организации в бранша. Повече за това четете.

На съвещанието отрасловият министър Марияна Николова, която като вицепремиер е ангажирана с организацията на изборите, регистрира, че следва заплащането на остатъчната сума от 51 млн. евро, с които се компенсира до 4% от оборота на туроператорите през 2019 година Като се проверявало през данъчната администрация сходството на подадените заявки.12:45На съвещанието на държавното управление през днешния ден министърът на образованието Красимир Вълчев осведоми, че в последните дни е регистрирано бързо увеличаващо се разпространяване на вируса и в учебните заведения. " В 18 области на страната по данните на Националната осведомителна система има междинна заболеваемост над 300 души на 100 хиляди. Там сме предложили на началниците на районните ръководства като участници в регионалните спешни щабове да поддържат решенията за прекосяване в образование в електронна среда за период от най-малко 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този стадий това е рационалното ", съобщи просветителният министър.

В сряда от пресцентъра на ведомството регистрираха след питане от " Дневник ", че стойностите на заболелите в просветителната система не са по-високи по отношение на тези през миналите месеци. Днес Вълчев рапортува, че има подготвеност всяка една паралелка в страната да премине в електронно образование. По данни на министерството на образованието към 10 март 1335 възпитаници се образоват в електронна среда от разстояние по желание на възпитаник или родител и след позволение на съответното Регионално ръководство на образованието. Други над 300 възпитаници сега учат от разстояние за не повече от 30 образователни дни по тяхно предпочитание и след заповед на шефа на просветителната институция.12:02Борисов разпореди ваксинирането с " АстраЗенека " да бъде спряно  Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Пресслужба Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди ваксинирането с имунизацията на " Астра Зенека " да бъде спряно, до момента в който с документално мнение Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения по отношение на сигурността й. Това стана ясно на работно заседание, свикано от премиера.

Подробности можете да прочетете.11:54Мерки в Благоевград бяха в действие един денДиректорът на Регионалната здравна ревизия – Благоевград, Калоян Калоянов е отменил част от ограничаващите ограничения, които бяха наложени през вчерашния ден в региона, в която е 315 на 100 хиляди души, за две седмици. Фитнес залите и моловете отварят порти през днешния ден, сподели за БНР Калоянов. Те ще работят при лимитирано работно време и при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, посочи Калоянов. Отмяната на заповедта на шефа на здравната ревизия идва, откакто през вчерашния ден фитнес инструктори, спортисти и жители стачкуваха през вчерашния ден пред постройката на Областната администрация.

С решение от сряда бяха затворени и театрите и кината за интервал от две седмици, а работното време на заведенията за хранене се ограничи до 22 часа. Учениците от 5 до 12 клас към този момент учат онлайн. Няма да се организират всеобщи мероприятия и спортни надпревари.11:34Със свое Централната изборна комисия дефинира изискванията и реда за формиране на изборни секции за парламентарните избори на 4 април в лечебните заведения, в това число в Коронавирус отделенията, в домовете за остарели хора и в другите профилирани институции за даване на обществени услуги и на плавателни съдове под български байрак. Избирателна секция на тези места се образува при съществуването на не по-малко от 10 гласоподаватели.11:01От новорегистрираните 3121 инфектирани със SARS-CoV-2 през последното денонощие най-вече са случаите в София – 911, следват областите Бургас – 285, Пловдив – 255, Варна – 184, Плевен – 130, София-област – 114, Сливен – 112, Благоевград – 105, Враца – 102 10:5915 301 дози ваксина против COVID-19 са сложени за последното денонощие. Така общо поставените дози до момента са 324 446. Със приключена имунизация (поставени две дози) са 53 859 индивида.
10:33Личните лекари в Кюстендилско сигнализират за голям дефицит на ваксини в района, поради което не могат да ваксинират пациенти, записали се преди месеци. От сдружението на общопрактикуващите лекари в региона са изпратили писмо до здравния министър, с цел да изразят недоволството си.

В област Кюстендил до началото на седмицата са получени едвам 850 флакона, приблизително на един персонален доктор се пада по един флакон с 10 дози. Това е извънредно незадоволително, разяснява пред Българска национална телевизия доктор Силвия Стефанова, при която са записани близо 200 пациенти. Те чакат повече от два месеца, с цел да получат доза от имунизацията.

Кюстендил е измежду областите с най-висока заболеваемост от ковид в страната – 538 души на 100 хиляди за 14 дни.

" Много мъчно предпочитам кого да ваксинирам. Най-важното е за тези, които са най-застрашени, доста е мъчно. Освен това ние разполагаме единствено с един тип ваксина и някои пациенти се отхвърлят ", добави доктор Стефанова. " Ние чакаме и звъним всеки ден за 10 дози, а най-после идват мобилни екипи и имунизират 600 индивида. Това беше мотивът да напишем писмо до здравния министър и да потърсим помощ това състояние да се промени ", изясни доктор Стефанова.

Според нея е объркана методиката за разпределение на имунизациите. " Моите пациенти желаят да се имунизират при мен и сътрудниците ми, тъй като ни познават, а не да се редят по два часа на опашки ", добави общопрактикуващият доктор.09:50 " Скритата заболеваемост извънредно популяризира заболяването. Хората не се диагностицират или сами се диагностицират ", разяснява пред БНР Йорданка Стоилова, началник на катедра " Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки " в Медицинския университет в Пловдив.

Тя открои епидемиологичните индикатори, които съгласно нея са притеснителни. " На 14-дневна база имаме увеличение на заболеваемостта, която варира в необятни граници. Най-вероятно при започване на другата седмица този показател ще бъде нараснал ", предвижда епидемиологът

Промяната във възрастовата конструкция е другият фактор – нараства заболевамостта под 19 години, даже при дребни деца. " Това се дължи на английския вид, който към този момент има дял над 80% при нас ", изясни Стоилова.09:19От понеделник (15 март) на учебно заведение онлайн ще са към този момент и учениците от 5-и до 12-и клас в Пловдив, Перник, Добрич, Пазарджик и Сливен, от 5-и до 11-и в Кюстендил и от 6-и до 12-и клас във Варна, оповестява БНР. В община Свищов от 15 март до края на месеца мярката ще важи за всички детски градини и учебни заведения.

От през днешния ден до 26 март към отдалечено образование минават всички възпитаници сред 5-и и 12-и клас в София и областите Бургас, Силистра и Смолян. Мярката към този момент е в действие в Благоевград, Враца и Ямбол. В обособени общини като Златоград и Свищов също е взето решение за цялостно прекратяване на образователният развой.

Във Великотърновска област от през днешния ден стопират работа борсите и пазарите за промишлени артикули навън, лимитират се и всеобщите мероприятия.09:04На всеки 1000 имунизации има по 3 недоволства  Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Велко Ангелов

До през днешния ден здравните управляващи са получили към 840 известия за нежелани реакции след сложена ваксина, заяви пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов. Това е под 3 на 1000 сложени ваксини като съвсем всички недоволства са разказани в късата характерност на съответната ваксина, разясни той.

По данни от осведомителния портал към днешна дата са сложени 324 446 ваксини от трите, позволени в България типа.

Кирилов подсигурява, че за всички хора, имунизирани един път с иРНК ваксина (на " Пфайзер и " Модерна " ), се пази и втора доза. Той повтори, че от от имунизацията на " Астра Зенека " се слагат всички налични, тъй като срокът за втората доза при нея е далечен във времето. От един миг нататък обаче този развой ще бъде прекратен, с цел да се подсигурява, че всеки ще получи и двете дози, сподели специалистът.08:48Ангел Кунчев: Личните лекари към този момент ще получават ваксини на " Пфайзер " / " БиоНТех "  Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Надежда Чипева, Капитал

" Вчера приключихме главните действия по имунизиране на изборната администрация. Оттук нататък дози от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех " ще отиват към персоналните лекари с цел да се имунизират хората от техните описи ", изясни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев пред " Нова телевизия ". Въпреки че всеобщото имунизиране при джипитата трябваше да стартира от 1 март, се получиха голям брой сигнали, че получават единствено ваксини на " АстраЗенека " в доста лимитирани количества. Кунчев даде поръчка, че отсега нататък процентът на получаваните от общопрактикуващите лекари ваксини от общите доставки за страната ще се увеличи. Сега той е 50%.

По мотив (31 200 дози) от имунизацията на " АстраЗенека " – над 90% от нея е приложена, а номерът й може да се ревизира от имунизирания на картончето, което се получава след операцията.

Повишената заболеваемост в страната Кунчев отдаде на английския вид на вируса. Според него смъртността обаче няма подобен растеж, поради който разновидността да се квалифицира като отчетливо по-смъртоносен. Кунчев сподели, че няма проблем при потребност доста лечебни заведения да станат напълно за лекуване на Коронавирус пациенти, само че счита, че до такава степен няма да се стигне.

За смисъла от намаляването на работното време на заведенията (до 22 часа), което е въведено от през днешния ден в София Кунчев сподели, че обосновката е смяната в държанието на хората в по-късните часове.08:20Ще могат ли лимитирани от решения на РЗИ бизнеси да аплайват и да получат държавна помощ? Този проблем породи, откакто властта пое курс към поощряване взимането на решения по области в опит да не подхожда централизирано към другата заболеваемост в страната. По този метод заповедите на здравния министър на национално равнище се заместват с решения на локалните здравни инспекции. Това стана мотив за терзания от ресторантьори, че практиката ще ги лиши от възможни обезщетения.

Подробности -.08:14Във Варна са неразрешени всички културни и развлекателни мероприятияОбластният щаб за битка с ковид във Варна ненадейно забрани в четвъртък (11 март) всички културни и развлекателни мероприятия в града от 00 ч. в петък (12 март) до 26 март. Отворени остават обаче заведенията за хранене, кафенетата и комерсиалните центрове. Официално посоченият претекст на локалните управляващи е повишението на инфектираните с ковид и увеличението на постъпилите в лечебни заведения. Според източници в общинската администрация за включването на културните събития в новите ограничавания в региона в действителност има друга причина - доказано присъединяване на президента Румен Радев в празненство на театъра във Варна. То е било планувано за петък, само че надлежно след решението на щаба е анулирано.

Подробности -. 08:13Днес влизат в действие новите ограничения в СофияОт през днешния ден всички възпитаници от 5 до 12 клас в София минават на онлайн образование, а всички заведения, включително тези в хотелите и игралните зали, ще работят с лимитирано работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото образование във висшите учебни заведения и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на деяние на тези ограничения все още е двуседмичен - от 12 до 26 март. Подробности -. 08:11Близо 40 хиляди са записаните дейни случая  Коронавирусът в България: Борисов разпореди да спре имунизацията с
© Юлия Лазарова

3121 са записаните нови случаи на инфектирани с ковид за последното денонощие. Това са 18.06% от направените 17 277 проби (9934 PCR и 7343 антигенни теста). Активните случаи съгласно осведомителната система са 39 823.

Новооздравелите са 1734, а умрелите 95. В болница с COVID-19 са 6604 индивида, от тях 502 в интензивно поделение.

Графики с трендове в развиването на епидемията в страната -.

undefined undefined

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР