Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция

...
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция
Коментари Харесай

Борисов и Ердоган обсъдиха срещата Турция-ЕС

Премиерът Бойко Борисов организира телефонен диалог с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата разискаха концепцията за образуване на среща в България сред водачите на европейските институции и на Турция. Премиерът Борисов уточни, че такава среща може да способства нормализирането на разговора сред Европейски Съюз и Турция, което е от съвместен интерес.

Президентът Ердоган поздрави министър-председателя с формалния старт на Българското председателство на Съвета и му пожела то да е сполучливо както за Съюза, по този начин и за страните от района.

В началото на седмицата Европейската комисия удостовери, че среща сред Европейския съюз и Турция ще се състои. "Идеята за такава среща съществува, само че още не можем да потвърдим точна дата. Ще забележим. Това не е среща в границите на общата стратегия на ръководителите на институциите на Европейски Съюз и държавните и държавните ръководители. Това е среща, която в някакъв миг може да се състои, щом изискванията са изпълнени и когато сме подготвени. Когато имаме вести, ще съобщим ", изясни представителят на Европейска комисия.

Той напомни тогава мнението на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Европейски Съюз и Турция имат общ интерес да останат близки сътрудници и да продължат взаимните диалози и дейности, само че Турция се отдалечава от Европейски Съюз и в случай че желае да се върне назад, би трябвало да постави нужните старания. Няма да има прогрес в връзките, до момента в който публицисти се намират в турски затвори, разяснява Юнкер при визитата си в София за откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР