Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия

...
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Атина за подписването на договора за газовия терминал в Гърция

Премиерът Бойко Борисов дойде в Атина, където дружно с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис ще взе участие във завършването на процеса, при който " Булгартрансгаз " става равнопоставен акционер в плана за терминал за полутечен природен газ край Александруполис.

В гръцката столица двамата министър председатели ще участват на формалната гала по сключване на контракта сред изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу - главен акционер в " Газтрейд " С.А. - плановото сдружение, което ще осъществя терминала за полутечен природен газ до Александруполис.

Българският министър-председател ще разиска с премиера на Гърция и развиването на рецесията с ковид, както и настоящи въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на диалога им ще бъде и тематиката за бъдещето на Западните Балкани.

Подписването на днешното съглашение ще разреши България да се възползва в цялостна степен от новите благоприятни условия, които доставките на полутечен природен газ оферират.

" Булгартрансгаз " купува 20% от от акциите на газовия терминал в Гърция

Българското сдружение ще резервира до 500 млн. куб. м. полутечен газ годишно за интервал от 3 до 5 година

В началото на годината " Булгартрансгаз " подписа прелиминарен контракт за от акционерния капитал на " Газтрейд " С.А. След като през днешния ден документите бъдат финализирани, страната ни ще има действително присъединяване в плана и принос за опцията полутечен природен газ да бъде доставян от разнообразни източници, в това число от Съединени американски щати, Катар, Израел.

От държавното управление показват, че присъединяване на България в плана е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за целия район.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто оборудване за полутечен природен газ в района, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде построен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ. Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция е 6,1 милиарда м³ годишно, а потенциалът за предпазване е 170 хиляди м³ полутечен природен газ. Очаква се комерсиалната употреба на оборудването да започва до края на 2022 година
 Борисов ни хвали пред Съединени американски щати: Върнахме се на газовата карта
Борисов ни хвали пред Съединени американски щати: Върнахме се на газовата карта

Във военното съдействие връзките ни били най-безпроблемни

Проектът способства за осъществяване на цялостната идея за Газов хъб " Балкан " , която планува посредством създаване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Въпросният план е избран от Европейска комисия за план от " общ интерес " за страните членки и се реализира според целите за създаване на обединен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни планове в района, като интерконектора Гърция-България и разширението на подземното газово вместилище " Чирен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР