Премиерът Бойко Борисов обеща заплатите в държавните фирми от военнопромишления

...
Премиерът Бойко Борисов обеща заплатите в държавните фирми от военнопромишления
Коментари Харесай

Борисов гаси пожара във ВПК с 10% увеличение на заплатите

Премиерът Бойко Борисов даде обещание заплатите в държавните компании от военнопромишления комплекс да бъдат увеличени с 10 на 100. Това демонстрира стенограмата от днешното съвещание на държавното управление.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов ( " Атака " ) изяснява на сътрудниците си, че Дунарит няма да бъде национализиран, а единствено ще стане държавен, защото страната не можела да допусне да се отнеме лиценза на предприятието поради изискуемите заеми от 67 милиона лв. на предприятието.

" Не може да допуснем да има разтърсвания от позиция на изпълнителни производства, оповестяване на процедура по неплатежоспособност, защото вакуум в този бранш няма да остане – незабавно „ Дунарит “ ще бъде преместен от пазара от съперници, не приказвам съперници в България. „ Дунарит “ е извънредно значима връзка сред целия военнопромишлен комплекс в България ", споделя Караниколов на съвещанието.

 Той поема и ангажимент в предприятието да няма медиатори при комерсиалните покупко-продажби. Идеята среща утвърждението и на премиера Борисов.

Ето и текста на стенограмата от държавното съвещание по тематиката за военния цех:

БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, запознай сътрудниците със обстановката към „ Дунарит “.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.

Накратко, ситуацията с „ Дунарит “ е следното. Първо, от май месец има изискуемо взимане за 67 милиона. Другият главен проблем са обвиняванията към шефовете, което води до обвързване да се подхващат дейности за лишаване на лиценза за произвеждане.

Не може да допуснем да има разтърсвания от позиция на изпълнителни производства, оповестяване на процедура по неплатежоспособност, защото вакуум в този бранш няма да остане – незабавно „ Дунарит “ ще бъде преместен от пазара от съперници, не приказвам съперници в България. „ Дунарит “ е извънредно значима връзка сред целия военнопромишлен комплекс в България.

Към момента Държавната консолидационна компания предприе дейности за изкупуване на изискуемите заеми, с цел да не се подхващат дейности против „ Дунарит “. От тук нататък стои казусът с отнемането на лиценза, защото не могат да бъдат освободени шефове, макар техния акт, с който са си поискали освобождение. Няма притежател в сдружението, оспорва се и собствеността изобщо. Там е извънредно неприятна като цяло картината. Каквото и да се случи, страната ще предприеме всички дейности за придобиване на това сдружение, защото не можем да допуснем то да затвори или да има някакво разтърсване, ще има разтърсване в целия бранш на военнопромишления комплекс.

Другото, което е извънредно значимо – 1300 служащи, техните фамилии, обвързваните сдружения, които работят, доставки, са към 5 хиляди индивида и това за район Русе е неприемливо. Пред вас поемам ангажимент, ще създадем всичко допустимо да го придобием. Това не е национализация, няма подобен термин и такава опция в нашето законодателство. Ясни са какви са опциите.

Друго, което подсигурявам. И пред служащите го подсигурявам – няма повече да има медиатори по комерсиалните покупко-продажби на сдружението за някакви пари или комисионни да отиват тук и там.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им го обясня по-простичко на сътрудниците.

На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните медиатори, които са с по няколко служащи. Даже някои назначават служащи просто, с цел да основат декор, че имат служащи. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, по-късно и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, нововъведения да се ползват, а се акумулират големи облаги без да се влага труд, единствено с ходатайство. Така че, нашият ангажимент като държавно управление е освен да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „ Работна заплата “ на тези предприятия, тъй като всички работят доста, а в това време предприятията безусловно се източват.
Караниколов.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.

Специално за „ ВМЗ “, защото извънредно добре се оправят и мениджмънтът, и служащите, доста съществени обороти имат, доста задания имат, на три смени работят, там към този момент е разпоредено, поради положителните резултати, фонд „ Работна заплата “ да бъде повишен с 10 %.

Друго сдружение, което следим, е „ Авионамс “. То беше съвсем банкрутирало, знаете, сега го съживихме, работи, служащите си получават заплатите. Към края на годината, в случай че продължава по този начин да работи, за следващата година ще предвидим и там увеличение на фонд „ Работна заплата “, не зная дали с 10% ще е допустимо, тъй като беше в доста тежко положение.
Но по този начин или другояче, секторът върви извънредно добре, хората работят, развиват се.

Това в държавните предприятия сега сме го спрели на входа и на изхода. Купува се на пазарни цени и се продава на такива, няма медиатори.

БОЙКО БОРИСОВ: Натовските хеликоптери, какъв брой направихме към този момент?
``
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Вторият потегли. Два.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Не е елементарно, въпреки всичко сдружението беше банкрутирало, трябваше да осигурим средства заплатите да платим, отговорности да платим. Така или другояче, си стъпва на краката при всички положения. А и клиентите са удовлетворени, одобряват. Много са. Ако се оправяме добре, ще има още повече, от нас зависи. Договорът е за 160 милиона $.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР