Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие

...
Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие
Коментари Харесай

Важна новина от АПИ за ТОЛ системата след думите на Борисов! Шефът на агенцията обяви, че от днес започва...

Премиерът Борисов вярно е споделил, започваме построяването на държавно дружество за опериране на ТОЛ системата. Това съобщи пред публицисти в Добрич ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов, съобщи „ Фокус”.

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че в случай че до през днешния ден ТОЛ системата не проработи, страната има подготвеност да я направи. " В най-близко време ще бъде дадена публична конференция по тематиката ", уточни инж. Атанасов. „ ТОЛ системата е извънредно значима, с цел да може една от най-публичните услуги в страната, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира.

Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет “, сподели инж. Атанасов. По думите му трафикът на директно преминаващи през страната ни тежкотоварни коли за денонощие е сред 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, изключително през летните месеци. От него също се губят големи средства, съобщи инж. Дончо Атанасов. Затова съгласно него е извънредно значимо за страната тази ТОЛ система да бъде построена. „ Този, който най-вече разрушава републиканската пътна мрежа, би трябвало да заплаща и порядъчно най-вече “, добави инж. Атанасов. Надеждите са до година системата да проработи, предстоящите доходи на годишна база – до 1 милиарда лева

Стартът на ТОЛ системата се бави към този момент 2 години, поради непрестанното обжалване на публичната поръчка за избор на реализатор. Очаква се построяването й да коства към 200 милиона лв. и да вкара по-справедливо възнаграждение за прекосяване на тежкотоварните коли през автомагистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база размера и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На идната бе оповестена и публичната поръчка за построяването на ТОЛ системата. Заради десетките тъжби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на районното развиване и благоустройството се закани да сезира способените органи и да внесе срещуположен иск за пропуснати изгоди.

Тогава министър Нанков посочи, че са импортирани 6 предложения за присъединяване в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са формирани общо 14 производства по тъжби против актове, дейности и бездействия на възложителя, до момента в който пред Висшия административен съд са формирани 11 производства по актове на Комисия за защита на конкуренцията. Той означи, че пътният бранш у нас се устоя главно от лекотоварните коли, само че задачата е посредством внедряването на новия модел за събиране на такси да се сътвори устойчива и самофинансираща се пътна инфраструктура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР