Премиерът Бенямин Нетаняху каза на висшия американски дипломат Антони Блинкън

...
Премиерът Бенямин Нетаняху каза на висшия американски дипломат Антони Блинкън
Коментари Харесай

Нетаняху към Блинкън: Израел ще продължи сам в Рафах, независимо от натиска

Премиерът Бенямин Нетаняху сподели на висшия американски посланик Антони Блинкън в петък, ч е Израел е подготвен да продължи войната си против " Хамас " самичък на фона на напрегнати връзки сред двамата съдружници поради шестмесечния спор в Газа, предава " Ройтерс ".

Блинкън проведе диалози с Нетаняху, целящи да обезпечат повече хуманитарна помощ в Газа. Това е шестата дипломатическа аудиенция на висшия американски посланик в Близкия изток от началото на войната на 7 октомври.

Нетаняху сподели, че е споделил на Блинкън, че прави оценка поддръжката на Съединени американски щати в битката против " Хамас " и че Израел признава, че би трябвало да отбрани цивилните. Той обаче повтори проектите си да навлезе в Рафах , против оградата на южната граница на територията, където повече от милион поданици на Газа са намерили леговище в спонтанни убежища.

" Казах също, че няма метод да победим " Хамас ", без да влезем в Рафах и да отстраняваме останалите батальони там. И му споделих, че се надявам да го създадем с поддръжката на Съединени американски щати, само че в случай че би трябвало - ние ще го направи самичък ", сподели той във видео изказване пред кореспонденти.

Израел твърди, че Рафах е последният бастион за бойците на " Хамас " и че има проект за евакуация на цивилни преди нахлуване. Вашингтон споделя, че едно " и би предизвикало прекалено много вреди на разселените там.

В Газа израелската армия заяви в петък, че е умъртвила или  в петдневна интервенция в болничния комплекс Ал Шифа, едно от единствените медицински заведения, даже отчасти функциониращи на север. " Хамас " и медицинският личен състав отхвърлят ​​бойци да са участвали там.
 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не одобри резолюция на Съединени американски щати за Газа
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не одобри резолюция на Съединени американски щати за Газа

Китай и Русия постановиха несъгласие на резолюцията на Съединени американски щати, казвайки че тя би дала зелена светлина на Израел да нахлуе в Рафах
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР