Премиерът акад. Николай Денков съобщи на специален брифинг в Министерския

...
Премиерът акад. Николай Денков съобщи на специален брифинг в Министерския
Коментари Харесай

Правителството предлага отпадане на таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка

Премиерът акад. Николай Денков заяви на специфичен брифинг в Министерския съвет, че държавното управление качва за публично разискване предложение за промени в закона за висшето обучение, с които отпадат таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка. Остават таксите за образование в платена форма, посочи той.

" Основната цел е да подобрим достъпа до тези студенти, които идват от по-ниски обществени пластове, от дребни обитаеми места, които към момента имат усложнения, като част от диалога беше, че тези ограничения би трябвало да бъдат допълнени от ограничения за още по-стриктно съблюдаване на критериите за качество. Основното е да сме сигурни, че няма мъдро дете, юноша в България, който желае да учи в университета и не може да го направи, тъй като би трябвало да заплаща такси ", уточни министър-председателят.

Той изясни, че средствата са обезпечени още от втория учебен срок на тази академична година и надлежно са обезпечени и за първия учебен срок на идната година (2024-2025 г.)

Общият брой на студентите, записани в държавните висши учебни заведения през 2022-2023 година, е 188 194. Подобна е броя и за тази година.

Премиерът Денков акцентира, че има и доста европейски страни, които към този момент са въвели такова гратис образование. На бюджета годишно ще коства 120-150 млн., разяснява още той.

Теменужка Петкова акцентира, че това предложение е разисквано в границите на управническото болшинство и ГЕРБ-СДС поддържа изрично самодейността.

По-рано от държавната пресслужба оповестиха, че кабинетът предлага да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати в местата, които страната субсидира. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение. Образованието постоянно е било народен приоритет, а с последните промени в Конституцията на България е оповестено за национална полезност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия, се показва в известието на пресслужбата на кабинета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР