Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел заявиха пред

...
Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел заявиха пред
Коментари Харесай

Денков и Габриел: Още не обсъждаме конкретни имена за смяна при ротацията

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел обявиха пред медиите, че процесът към ротацията на държавното управление върви умерено, въпросите се вземат решение взаимно, а рамките са обрисувани още при съглашението сред сътрудниците. Те прецизираха, че на този стадий към момента не се разискват съответни имена, защото сега се прави разбор на работата на министрите по осъществяването на стратегиите. " Процесът върви умерено и градивно и аз съм оптимист в това отношение ", уточни Денков. 
 
" На този стадий най-важното е в действителност да имаме изясненост за всеки един от министрите - къде сме се справили със заложените периоди в управническата стратегия, къде има може би риск от закъснение и какви са ограниченията той да бъде преодолян. Това, което на нас ни се желае да имаме, е една огромна изясненост до края на годината България да продължава да отстоява целите си и заложеното в законодателната и управническата стратегия ”, добави от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.  
 
По отношение на влизането на страната ни в Еврозоната, министър председателят акцентира още веднъж, както и през миналите дни, че задачата е 1 януари 2025 година.
" Работим за тази цел, тъй като в случай че ние не действаме самодейно и с високо движение, ще бъдем в обстановка от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой би трябвало да го свърши. Ако бъде отсрочено с 6 месеца, тъй като не сме покрили инфлацията, това е естествен развой, няма нищо съдбовно. Ние вървим по програмата, която ще ни докара до крайния резултат - еврото да бъде главната валута, с която си плащаме в България. Нека да напомня, че ние и сега плащаме в евро, освен когато става дума за жилища, само че и доста хора има кредитни и дебитни карти, които са свързани с еврото. Така че еврото няма да ни промени коренно живота, изключително когато имаме закрепен курс лев към евро, който никой не слага под въпрос ”, сподели Денков.
 
Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната, добави Мария Габриел. " Важно е и информационната тактика да доближи до всеки един жител, с цел да сме готови и всеки да има изясненост от изгодите по присъединението ни в Еврозоната ”, сподели още тя и акцентира, че идните евроизбори са значими.
 
Габриел разгласи, че ще създадат всичко допустимо тематиката за миграцията да не бъде политизирана популистки и инструментализирана с други цели, а да бъде в центъра на спор с съответни причини. 
 
По отношение на новите конституционни съди, определени от Народното събрание, Денков сподели, че са спазени процедурите и поздрави определените.
" Ако е имало оценки на тяхната активност, това е се случило по време на разискванията, с които се разискват кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да вършим такива оценки ”, сподели Денков.
 
На въпрос към министър-председателя дали има терзание, че " Възраждане ” ще оглави комисията за надзор на службите, министър председателят беше сбит: " Това, което виждаме редовно, са едни антиевропейски позиции на " Възраждане ”, по какъвто и метод да се крият, много постоянно подхождат на ползи на страна, която ни е оповестила за врежаска. Така че да, имам своите терзания, само че този въпрос се взема решение в Народното събрание, тъй че това би трябвало да го кажат народните представители ”, сподели Денков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР