Премиерът, а не президентът трябва да представлява България на срещата

...
Премиерът, а не президентът трябва да представлява България на срещата
Коментари Харесай

Мария Габриел: Правителството, не президентът трябва да ни представлява на срещата на НАТО

Премиерът, а не президентът би трябвало да съставлява България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел пред български публицисти в Брюксел.

Доскорошният български еврокомисар бе на двудневно посещаване там и организира поредност от срещи в Европейската комисия, чийто член бе от 2017 година до преди месец.

„ Мисля, че би трябвало да бъде регистрирано, че в тази обстановка, когато за първи път от две години, след пет избори имаме постоянно държавно управление, което се декларира като евроатлантическо, е редно да се даде на това държавно управление опция на форумите от подобен огромен формат да го съобщи и да бъде водещо “, сподели тя.

Бъргария е парламентарна република и нормално бива представлявана от своя министър-председател. По негласна сделка обаче още от 2012 година в срещите на върха на НАТО взе участие президентът. Първо това бе Росен Плевнелиев, а в този момент – Румен Радев.

България ще направи всичко допустимо, с цел да подпише меморандум с Европейската организация по защита (ЕАО) за присъединяване в плана за взаимни поръчки и доставка на муниции да Украйна, отговори Мария Габриел на въпрос на Клуб Z. Днес тя е обсъждала въпроса с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон. През март той посети военни фабрики у нас.

Целта е меморандумът да бъде подписан до срещата във Вилнюс, добави външният министър.

Клуб Z я помоли и да разяснява думите на Румен Радев от през днешния ден, че оказването на военна помощ за Украйна ще бъде неточност.

„ Уважавам президентската институция. Всекип има право на свое мнение. Но България в този момент си има държавно управление, което доста ясно декларира своята позиция “, отговори Габриел.

Очаквайте детайлности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР