Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално

...
Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално
Коментари Харесай

Заместник-министърът на правосъдието: Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решене

Премахването на фигурата на основния прокурор е допустимо, само че коренно решене. Това сподели заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Той съобщи, че у феновете остава неприятно усещане от посланията от съвещанието на Висш съдебен съвет. „ Едни хора, които до през вчерашния ден защитаваха основния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно подозрение кои са същинските аргументи за това превръщане на 180 градуса ", уточни Дечев. Той означи, че това е третото искане за предварителното освобождение на Иван Гешев. „ Част от магистратите, които желаят да бъде освободен, обявиха, че е имало напън от върху тях. Може да приемем тяхното пояснение, че под напън са отдръпнали настояването си, а другото пояснение е, че оформящото се болшинство във Висш съдебен съвет са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, до момента в който второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкоз доказателства - за едни думи изречени от основния прокурор ", акцентира той.

Втората процедура е по отношение на досъдебни производства, в това число сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства, изясни Дечев.

По думите му на идната среща в Брюксел, на която ще вземат участие с Гешев, чака основният прокурор да приказва за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. „ Около една година Иван Гешев има дипломатическа интензивност, която не е типична за един основен прокурор. На моменти се държи като външен министър, само че евентуално има вяра, че по някакъв метод в Съединени американски щати и Европейски Съюз ще откри протекция. Съмнявам се да я откри ", добави Дечев.

Активизирането на прокуратурата по редица основни каузи тъкмо в този миг по думите му е показателна за процесите в правосъдната система. „ За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как по този начин внезапно, в този момент в послания миг, откакто ГЕРБ и Борисов взеха решение да поддържат закона на Министерство на правосъдието, основния прокурор реши да е деен? Това основава усещане за реваншизъм, за липса на безпристрастност, което не е добре за правовата страна и обществото ", съобщи заместник-министърът на правораздаването.

Емил Дечев уточни, че от правна позиция Делян Пеевски има право да взе участие в разнообразни парламентарни комисии, в това число и в Комисията по конституционни въпроси.

Премахването на фигурата на основния прокурор е допустимо, само че доста коренно деяние, счита заместник-министърът на правораздаването.

Дечев съобщи, че няма информация дали Васил Божков ще се върне в страната като предпазен очевидец. „ Разговарях с шефа на Главна дирекция „ Охрана " и той ми съобщи, че никой не се е обръщал към дирекцията за защита на лицето Васил Божков на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ", съобщи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР