Премахването на ДДС за хляба и българските плодове и зеленчуци

...
Премахването на ДДС за хляба и българските плодове и зеленчуци
Коментари Харесай

Ако ДДС за хляба падне, загубите са 200 млн. лева

Премахването на Данък добавена стойност за хляба и българските плодове и зеленчуци би донесло загуби за бюджета на година от близо 200 млн. лв.. Данъчни специалисти настояват, че от хляба годишно влизат 80-100 млн. лева, сходни са постъпленията и от продажбите на плодове и зеленчуци.

Те подчертаха обаче, че при последните има сив бранш, който не е явен каква част от пазара обгръща. Излизането на ярко на част от сивия бранш ще компенсира частично загубите от нулевия Данък добавена стойност.

Загубите за бюджета може да бъдат обезщетени от в допълнение облагане на свръхпечалбите в енергетиката. Такива имало насъбрани в АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. “Това е процедура, която няколко европейски страни към този момент вкараха - прибраха част от тези свръхпечалби посредством дивиденти. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и компаниите, от които са взети, съобщи в края на предходната седмица вицепремиерът Корнелия Нинова.

Експерти настояват, че успеваемостта на този вид зависи от определянето на това кой да бъде обложен и по какъв метод. Те акцентират, че има огромни частни производители на електрическа енергия. Предлагат към листата на фирмите със свръхпечалби да влязат и експортьорите на зърно, оръжейните търговци и медицинските лаборатории. Облагането на производителите на ток трябвало да засегне тези, които не са на свободния пазар и чиято сила е субсидирана.

Данъчни специалисти подсказват да се изследва унгарският вид, който бил елементарен за администриране и явен за бизнеса. Там за компаниите има две ставки за облагане - 10 и 15%. Три критерия дефинират по коя канара да става - оборот, облага и брой заети. Когато бъдат прескочени повече от два от тях, облагането става по високата ставка.

Предложението за понижаване на Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули, ток, горива, парно и вода ще се разисква в идващите десетина дни от съдружните сътрудници. Финансовият министър Асен Василев към този момент съобщи, че е срещу диференцираните ставки, само че все пак е упълномощил да се създадат сметки, с цел да се откри какъв резултат ще има върху приходите в хазната вероятно понижение на налога.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР