Прекратяването на огъня между Израел и Хамас в Ивицата Газа

...
Прекратяването на огъня между Израел и Хамас в Ивицата Газа
Коментари Харесай

Договорен е списък на израелските заложници, които Хамас трябва да освободи утре

Прекратяването на огъня сред Израел и Хамас в Ивицата Газа ще стартира в петък в 7 ч. сутринта локално време, съобщи представителят на катарското министерство на външните работи. Първата група заложници, държани в плен от ислямистите, ще бъде освободена в 16 ч., добави той. Списъците с всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били контрактувани. Първо ще бъдат пуснати 13 дами и деца, посочи още представителят.

 
Току-що приключихме с връзката с всички страни, с цел да установим описите на цивилните, които ще бъдат освободени вследствие на контрактуваната от двете страни договорка. Списъците бяха предадени и на Израел и на Хамас. И най-после, в границите на връзката преди малко, описът беше предаден на израелската разследваща работа МОСАД, с цел да се улесни осъществяването.
Маджид ал-Ансари, представител на катарското външно министерство

Катар изигра основна роля в посредничеството с Хамас.Говорителят добави, че увеличената помощ за палестинците ще стартира да постъпва допустимо най-скоро.Дипломатическият пробив даде обещание известно облекчение за 2,3 милиона палестинци в Газа, които от седмици са подложени на израелски бомбардировки, както и за фамилиите в Израел, които се опасяват за ориста на своите близки, пленени по време на офанзивата на Хамас на 7 октомври, която провокира войната. Сделката наподобява претърпя неуспех в последния миг, когато съветникът по националната сигурност на Израел Цачи Ханегби разгласи еднодневно отсрочване късно в сряда, без да уточни причина. Първоначално се предвиждаше прекратяването на огъня да стартира в четвъртък сутринта.

Премиерът Бенямин Нетаняху опита да увери обществото, че договорката за заложниците е вярното решение. 

 
Не постоянно е допустима военна интервенция за връщане на заложници и по тази причина ние не чакаме. Възползваме се от всяка опция за освобождение на нашите заложници. Защото тяхното връщане е свещена задача. Силите за защита и всички чиновници по сигурността са изцяло подготвени за използване на съглашението.
Бенямин Нетаняху – министър председател на Израел

Приблизително 240 души бяха отведени в Газа от бойците на Хамас по време на смъртоносното им навлизане, при който бяха убити 1200 души. Министерството на здравеопазването заяви, че при израелската атака против Хамас в Газа са починали повече от 13 300 души.

Междувременно израелската войска сподели на задгранични публицисти укритие на Хамас под най-голямата болница в град Газа – „ Ал Шифа “. На представителите на медиите са били показани подземни бункери, в които има жилищно помещение с кухня, баня и спалня. Също и оръжия, които били открити в болничното заведение – автомати Калашников, гранати и дронове. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР