Прекрасна рецепта за френски десерт от Реймънд Бланк (Raymond Blanc).

...
Прекрасна рецепта за френски десерт от Реймънд Бланк (Raymond Blanc).
Коментари Харесай

Уникален крем карамел по класическата рецепта на Реймънд Бланк

Прекрасна рецепта за френски десерт от Реймънд Бланк (Raymond Blanc). Крем карамелът се влива със сладки ванилови шушулки, поднесен с богат кафяв карамелен сироп.

Това би трябвало да е френският народен десерт, който се употребява във всеки дом, всяка бирария и даже в доста заведения за хранене със звезда Мишлен.

Има две неща, които би трябвало да се следят при приготвянето на крем карамела:

Първо, карамелът би трябвало да стане мрачно кафяв и съвсем горчив.

Второ, сместа на яйчения крем не би трябвало да е по-малко от магическия резултат на размразяване на сняг в устата.

Крем карамел по рецепта на Реймънд Бланк

За карамела:

вода – 2 с.л.

пудра захар – 120 г

За яйчената примес:

прясно мляко – 500 мл пълномаслено

ванилия – 0.5 шушулка, отворена по дължината и отстранени семената

яйца – 2 бр., домашни, от свободни кокошки

жълтъци – 3 бр., домашни, от свободни кокошки

пудра захар – 100 г

Приготвяне на карамела:

 Крем карамел по класическата рецепта на Реймънд Бланк

В дребна тенджера поставете водата и разпределете отмерено захарта върху нея. Оставете захарта да всмуква водата за няколко минути. След това поставете тенджерата на сдържан огън и оставете, без да разбърквате, до момента в който захарта се разтвори на сироп. Варите, до момента в който сиропът се трансформира в богат кафяв карамел (трябва да е леко мъгляв и да ухае чудесно).

Увийте забрадка към ръката си и незабавно извадете тенджерата от огъня. За карамела ще са ви нужни 4 купички, към 7.5 см в диаметър и 5 см дълбоки. Накланяйте леко купичките, тъй че карамелът отмерено да покрива дъното им. Поставете купичките в тава за печене и оставете встрани.

Приготвяне на яйчения крем:

Предварително загрейте фурната на 160 градуса. Сложете млякото в тенджера с ваниловата шушулка и семената, доведете до шупване за 3-4 минути, с цел да се разреши на млякото да се влее с ванилията. В същото време в огромна купа леко разбийте яйцата и яйчните жълтъци със захарта. Бавно налейте сместа в горещото мляко при непрестанно бъркане.

Готвене на крема карамел:

Сместа се прецежда през тънко решето в карамел-облицованите купички. Поставете тавата с купичките, съдържащи крем карамела във фурната, деликатно сипете в нея задоволително кипяща вода, тъй че тя да доближи 2/3 нагоре по стените на купичките.

Печете в продължение на 55-60 минути, до момента в който крем карамелът просто не бъде подготвен (леко натиснете с пръст, с цел да проверите). Всяко поглъщане на крема в центъра значи, че не е подготвен. Извадете крем карамела от фурната и оставете да се охлади за 2 часа (или за през нощта е по-добре).

 Крем карамел

За да освободите крем карамела по рецепта на Реймънд Бланк от съда, вземете тъничък и изострен нож и го плъзнете към вътрешния борд на купичките, след което обърнете в паница за сервиране с карамела от горната страна или просто сервирайте с купичките.

За декорация може да ползвате листа мента, малини или каквото предпочитате.

Време на подготовка: 30 минути

Време на готвене: 55-60 минути, плюс изстудяване за 2 часа или през нощта

Доза: 4 порции

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР